Щурмът на Капитолия не стига за импийчмънт на Тръмп

Щурмът на Капитолия не стига за импийчмънт на Тръмп

На втория процес за импийчмънт на Доналд Тръмп по обвинение в подстрекателство към метеж бяха показани драматични видеоклипове от деня, в който неговите поддръжници щурмуваха Капитолия. Демократите от Камарата на представителите се опряха на заплахата, която представляват стотиците привърженици на бившия президент.

На кадрите се вижда как полицията се опитва да спре протестиращите и отчаяно моли за подкрепа. Позовавайки се на думи и туитове на Тръмп, демократите твърдят, че именно той е действал като “главен подбудител“ на щурма. Невижданите досега клипове от охранителните камери и мобилни телефони разкриват как протестиращите, някои от които носят бронежилетки, нахлуват в сградата, за да осуетят удостоверяването на резултата от изборите.

Чува се как службите за сигурност казват, че ядосаната тълпа използва оръжия като бухалки и сълзотворен газ срещу тях. Друго видео разкрива как вицепрезидентът Майк Пенс и семейството му са евакуирани на фона на скандиранията на тълпата, която иска да го “обеси“ заради отказа му да възрази срещу удостоверяването на изборния резултат. Стряскащи кадри от мобилен телефон пък показват убитата поддръжничка на Тръмп, която се опитвала да влезе във фоайето на Камарата на представителите.

Видеоклиповете обаче не са достатъчни, за да бъде Тръмп осъден, твърдят някои републиканци.

“Днешната презентация беше емоционална, накара ни да преживеем отново тази терористична атака, но не говори достатъчно за това как конкретното поведение на президента отговаря на правния стандарт“, каза републиканският сенатор Тед Круз, цитиран от “Ройтерс“.

Сенаторът от Флорида Рик Скот заяви, че е „отвратен“ от поведението на протестиращите, но добави, че Тръмп никога не е споменавал, че те трябва да нахлуят в Капитолия по такъв насилствен начин.

Адвокатът на Тръмп, Брус Кастор, се съгласи, че кадрите са емоционални, но той изглежда по никакъв начин не се притеснява, че ще повлияят на процеса.

Доналд Тръмп вече беше отстранен от долната камара на американския конгрес, но за да влезе в сила импийчмънта, той трябва да бъде потвърден и от Сената на САЩ, където за отстраняването му са нужни гласовете на поне 67 от 100-те сенатори.

Днес лидерът на мнозинството в Сената Чък Шумер каза, че е възможно да се търси друг начин Тръмп да бъде наказан, ако Сенатът го оправдае. Това включва позоваване на 14-ата поправка на Конституцията на САЩ, която дава на Конгреса правомощието да забрани на държавни служители да заемат длъжността си, ако участват в метеж.