Ще оцелеем! Благодатният огън слезе на Божи гроб в Йерусалим

Ще оцелеем! Благодатният огън слезе на Божи гроб в Йерусалим

В храма “Възкресение Христово” на Божи гроб в Йерусалим в 13:50 ч. българско време слезе Благодатният огън. На службата присъстваха само десетина свещеници, вярващи не бяха допуснати, предава 24 часа. Службата бе излъчвана на живо от Йерусалимската патриаршия. Измолването на Благодатния огън се извършва в навечерието на почитането от православните християни Възкресение Господне на Велика събота. Обикновено на богослужението присъстват хиляди поклонници, които изпълват както църквата, така и целия Стар Йерусалим.

Благодатен, или още Свещен огън, е огън, запален по свръхестествен начин според православните християни. Това става всяка година на Страстна събота, деня преди православния Великден, в храм „Възкресение Христово“, построен точно върху Божи гроб в Йерусалим. Подготовката започва от сутрина. В първите минути след запалването този огън има уникалното свойство да не излъчва топлина и да не изгаря. Огънят възниква над Божи гроб като стълб от синя светлина, от който патриархът запалва свещи. Понякога се запалват спонтанно свещите и лампите около църквата.Патриархът изнася огъня пред църквата, откъдето вярващите го разнасят, а в някои случаи бива пренасян със специални самолети до по-далечни православни страни като България и Гърция. Само православните християни получават Благодатния огън и го раздават на другите деноминации. Самолетите вече чакат огъня на летището в Тел Авив.

Заради мерките за сигурност, свързани с епидемията от коронавируса, Благодатният огън няма да бъде донесен у нас тази година.

В повечето църкви пазят Свещения пламък от миналата година. Светият Синод реши полетът до Тел Авив да не се осъществи, а средствата, предвидени за него, да бъдат насочени за борба с COVID-19.

В петък улиците на Стария град в Йерусалим останаха зловещо пусти за разлика от традиционното събиране на хиляди вярващи в Страстната седмица и специално за повтаряне пътя на страданията на Иисус Христос по Via Dolorosa. На Разпети петък в на Божи гроб имаше литургия, но отново само за неколцина свещеници, както бе през цялата Страстна седмица.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *