НОВИНИТЕ


Warning: sprintf(): Too few arguments in /home/bgrovcuf/public_html/wp-content/themes/newsreaders/assets/lib/breadcrumbs/breadcrumbs.php on line 252

Ще изпрати ли Гърция ракетни комплекси С-300 на Украйна?

Гръцкият правителствен говорител Янис Иконому коментира възможността Гърция да изпрати зенитно-ракетни комплекси руско производство С-300 на Украйна, но изказването му предизвика различни тълкувания в гръцките и международните медии.

Миналата седмица гръцкият министър на отбраната Никос Панайотопулос допусна възможността страната му да предостави ракетите С-300, които придоби в края на миналия век, ако САЩ разположат на остров Крит системи „Пейтриът“.

Помолен да коментира тази възможност, Иконому днес заяви: „Правителството не обсъжда никаква замяна, която е възможно да отслаби отбранителните ни способности“. Цитиран от „Нафтемборики“ той уточни, че „в момента няма нищо на масата“ и допълни, че подобна замяна винаги трябва да включва „нещо по-функционално, по-ефективно, по-модерно“. „В никакъв случай правителството няма да пристъпи към каквото и да било действие, което да отслаби възпиращите и отбранителните способности на родината ни“, заяви Иконому.

В отделните публикации обаче думите му се тълкуват различно. Според някои той е отхвърлил възможността за предоставяне на С-300 на Украйна, но според други е отговорил по-скоро уклончиво.