НОВИНИТЕ


Warning: sprintf(): Too few arguments in /home/bgrovcuf/public_html/wp-content/themes/newsreaders/assets/lib/breadcrumbs/breadcrumbs.php on line 252

Шумен пред катастрофа: Един лекар и две сестри се грижат за 112 с коронавирус

Болницата в Шумен надхвърли предвидения капацитет от места за заразени с коронавирус. Още вчера броят на настанените в трите COVID сектора беше 100, съмнителни бяха 12. Голямата драма обаче е, че за пациентите полагат грижи 1 лекар, 2 мед. сестри и 2 санитари. Нито един лекар от доболничната помощ не е изявил желание да помогне на колегите си. В болницата от 26 октомври ще бъде командирован 1 лекар от кардиологичната болница. Реаниматорът, който също трябваше да бъде пратен на помощ, отказва.

Отремонтираните три стаи от общини в областта бяха заети веднага с разкриване на още 6 легла. Днес щабът в Шумен ще заседава с 4 лекари, около 10 медицински сестри са извън строя, още 10 мед. служители са под карантина. Спешно се търсят варианти, защото от вчера вече има чакащи болни.

„Места в болницата отдавна няма. Постоянно се опитваме някъде да сместим легло, за да не върнем пациент. До онзи ден имахме възможност за насочване на инфектирани във Варна, от вчера вечерта и там местата се заеха“, обяви в ефира на NOVA директорът на МБАЛ-Шумен д-р Димитър Костов.

Той заяви, че днес ще бъдат изследвани нови 20 души, за които има съмнения, че са с коронавирус. Очаква се част от тях да са с положителни проби.

„Положението наистина е критично. Снощи с големи усилия успяхме да приемем последния пациент. От тази сутрин места няма”, допълни д-р Костов.

Директорът посочи, че медицинският персонал е на критичния си минимум. „В момента имаме девет болни лекари и четирима, които са под карантина. 16 са медицинските сестри – по-малка част от тях болни, останалите – карантинирани”, каза още той.

След апела на здравния министър проф. Костадин Ангелов от вчера в помощ на медиците в болниците да се включат лекари от консултативните центрове и студенти, д-р Костов съобщи, че засега никой не е заявил подобно намерение.

„Без лекари болницата няма да остане, но ще има звена, които няма да могат да приемат спешните пациенти и да ги обслужват. Имаме някакъв лимит за болни и не можем да се разтягаме. Моралът обаче не ни позволява да върнем никого”, заключи директорът на болницата в Шумен.

По данни на Единния информационен портал новите случаи на COVID-19 за изминалото денонощие в Шумен са 64.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *