НОВИНИТЕ


Warning: sprintf(): Too few arguments in /home/bgrovcuf/public_html/wp-content/themes/newsreaders/assets/lib/breadcrumbs/breadcrumbs.php on line 252

Шофьорът на камиона бомба от Кримския мост получил поръчка за превоз на торове

Шофьорът на камиона, който се взриви при преминаване на Керченския мост в Крим, свързващ Русия с този анексиран украински полуостров, е получил онлайн поръчка за транспортиране на торове, според информация в руски медии, съобщава агенция EFE.

Московският вестник РБК казва, че шофьорът е бил „използван“ и не е знаел за предполагаемата „терористична атака“, извършена в събота.

Произходът на експлозията, която повреди част от 19-километровия мост, не е установен, но руското следствие и антитерористичната комисия заявиха, че е резултат от нападение с камион бомба. В експлозията са участвали и седем вагона с горива от влакова композиция, движеща се по жп участъка в близост на моста.

Руското издание „Маш“ посочва, че камионът, за който се предполага, че с него е извършено нападението, е бил проверен от агенти по сигурността, преди да премине по моста. Освен това същата публикация твърди, че той е бил управляван от 52-годишен мъж на име Махир Юсубов, братовчед на бащата на собственика на камиона Самир Юсубов.

Руският медиен канал Baza публикува видео в Телеграм, в което Самир Юсубов потвърждава, че е собственик на камиона, но отрича всякаква връзка с предполагаемата атака. Освен това Baza съобщи, че имотите на семейство Юсубови са претърсени, но собственикът на камиона в момента е в чужбина.

На 6.10 за последно Махир се е свързал със семейството си, от тогава нямат връзка с него. Той е трябвало да измине разстоянието по моста за около 30 минути, но видеозаписи показват, че се е забавил значително повече време. Според руските служби той е един от загиналите на моста.

Според „База“ Юсубов се ангажира да транспортира от Армавир до Симферопол камион, регистриран на племенника му, с 21 тона тор, положен на палети. Юсубов получил поръчка от „ТЕК-34“ на 6 октомври, надявайки се да спечели 48 000 рубли.

На следващия ден колата е натоварена в Армавир и Махир Юсубов отива в Крим. Той можеше да бъде на моста още на 7 октомври, деня, в който руският президент Владимир Путин отпразнува 70-ия си рожден ден. Шофьорът обаче решил да спре на няколко километра от поста, поставен на входа на моста, за да преспи. Тогава Юсубов се обадил за последен път на близките си, като им казал къде се намира, след което изключил телефона.

„Аз, Самир Сеймуроглу Юсубов, роден през 1996 г., нямам нищо общо със случилото се на моста в Крим“, заяви собственикът на камиона. Юсубов уточни, че чичо му е превозвал стоки с този камион.

Сестрата на Самир нарече версиите за участието на брат й в инцидента „глупости“ в интервю за канала Telegram Shot.

През целия септември камионът е бил забелязван в Краснодар, област, която е свързана с Крим чрез този мост. Строителството на Кримския мост започна през 2016 г., две години след като Русия анексира Кримския полуостров. Руският президент Владимир Путин откри моста след завършването му през 2018 г., наричайки го „чудо“. Руските власти по-рано издадоха предупреждение, че военна атака срещу моста няма да остане без отговор. Поради повредата директните пътни и железопътни линии за доставки между континентална Русия и Крим бяха временно прекъснати.