Шок! Епидемиолог: Броят на заразените в Испания е над 7 милиона души

Шок! Епидемиолог: Броят на заразените в Испания е над 7 милиона души

Броят на заразените в Испания вече е над 110 000 души, а на починалите е над 10 000, сочат последните данни на Министерството на здравеопазването. Колко е реалният брой на заразените?

Епидемиологът Фернандо Родригес-Арталехо твърди, че заразените с Covid-19 в Испания са много повече от тези, докладвани от Health. Според него данните на правителството показват само броя на заболелите, които са в болниците и интезивните отделения.

Реалното въздействие на пандемията в Испания обаче все още не е известно, тъй като критериите, по които се отчитат смъртните случаи, варират във всяка автономна общност. Според вестник „20 минути“ много от хора, които са под домашна карантина и не са тествани за коронавирус, са включени в националната статистика.

Не е същото в старческите домове, където епидемията уби стотици възрастни хора. Тази сряда лидерът на Народната партия на Екстремадура Хосе Антонио Монаго заяви, че има „заповед“ да се „скрие истинският брой“ на смъртните случаи от коронавирус в старчески домове в района, където смъртността е най-висока, пише „20 минутос“.

Според Монаго повечето хора, които умират в старческите домове, не са тествани за коронавирус, а в смъртните актове се вписват други данни – че са починали от остра респираторна недостатъчност.

Министърът на вътрешните работи Фернандо Гранде-Марласка отговори на Монаго, че „няма никакво укриване на данни“ и счита изявленията му за „очевидно сериозни“.

За да се разбере действителният брой на заразените с коронавируси е необходимо масово тестване на населението, казват учени и изследователи. В Испания според Министерството на здравеопазването ежедневно се правят между 15 000 и 20 000 теста.

Доклад, изготвен от международен екип изследователи, ръководен от Антонио Фернандес (IMDEA Networks), показва, че броят на заразените в Испания е над два милиона. Друг анализ, изготвен от изследователи от Imperial College London (Обединеното кралство), показва, че заразените в Испания са над седем милиона души.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *