Шефът на „Св. Екатерина“: Сърцето се уврежда след прекаран COVID-19

Шефът на „Св. Екатерина“: Сърцето се уврежда след прекаран COVID-19

Може би в ромските махали ще има бум на коронавируса. За жалост дисциплината не се спазва не само от ромите, но и от нас. Никой не е защитен. Това заяви в предаването „Неделята на Нова“ по Нова телевизия проф. Здравко Кълвачев, вирусолог.

„В никакъв случай не трябва да се прекратява извънредното положение“, допълни проф. д-р Генчо Начев, директор на университетската болница „Света Екатерина“.

„Засега има достатъчно легла. Спазването на дисциплината е основната мярка, която ще доведе до спад на заразените“, каза още той.

Проф. Кълвачев разкри, че има два вида на коронавируса – един по-лек и един, който засяга по-тежко. „Реално още не знаем пълната картина на вируса. Всеки ден излизат нови неща“, коментира вирусологът.

„Това заболяване не можем да го лекуваме на базата на опит, тъй като няма такъв. Начините на лечения са спрямо новите данни. Всеки пациент се посреща като потенциално болен от коронавирус. Спешните пациенти трябва да се третират в ангиографски лаборатории или зали, в които се вкарва повече въздух, отколкото се изкарва“, разкри проф. Начев.

„Задължително трябва да се мине на изследвания за сърцето и скенер, ако се докаже коронавирус при пациент. Сърцето се уврежда след прекаран COVID-19. И не само сърцето, всички органи се увреждат“, коментира директорът на болница „Света Екатерина“.

„Ще имаме имунитет срещу вируса чрез ваксина, която още няма или като срещнем заразата. Не се знае кога ще е пикът на вируса – няма такава точна прогноза. Мерките срещу COVID-19 са добри“, завърши проф. Здравко Кълвачев.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *