НОВИНИТЕ


Warning: sprintf(): Too few arguments in /home/bgrovcuf/public_html/wp-content/themes/newsreaders/assets/lib/breadcrumbs/breadcrumbs.php on line 252

Шефът на НОИ: Новият таван вдига парите на 25 700 пенсионери

25 700 са българите, които ще вземат реалния размер на пенсиите си, когато таванът стане 1440 лв. от януари. Това съобщи управителят на НОИ Ивайло Иванов. Така доходите на тези възрастни ще се увеличат вследствие на вдигането на лимита.

Иванов обясни, че в момента действителният размер на пенсията за около 43 300 пенсионери е над тавана от 1200 лв. и изплащаният размер е приравнен на тази стойност. Минималният размер на пенсията за осигурителен стаж и възраст става 300 лв. от 1 януари.

„Увеличението от 20% засяга не само пенсионерите с пенсия за осигурителен стаж и възраст, но и тези с пенсия за инвалидност”, обясни управителят на НОИ. Увеличение ще има и за получателите на наследствени пенсии, изчислени в минимален размер. Към момента общият брой на пенсионерите, получаващи пенсия за трудова дейност в минимален размер, е около 687 000.

„Прогнозите са, че към 1 януари техният брой ще доближи 1 000 000, доколкото има пенсионери, които сега получават пенсия над минималния размер за съответния вид, но след увеличението размерът на техните пенсии ще остане под новия минимален размер и те ще бъдат приравнени на него“, каза още Ивайло Иванов.

Вчера социалният министър Деница Сачева отчете, че намаляват българите, за които е по-благоприятно включването на трите “златни години” преди 1997 г. при изчисляване на пенсията им. В отговор на депутатско питане тя каза, че действащата в момента нова методика осигурява по-високи пенсии за 70% от новите пенсионери.

В момента кандидат-пенсионерът може да избере по коя методика да се изчисли пенсията му. Изборът по коя методика да се изчисли пенсията ще продължи до края на 2021 година. Оценките показват, че от промяната ще бъдат засегнати не повече от 30 000 пенсионери, чиито пенсии са отпуснати след 31 декември 2021 г.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *