Шефката на ЦИК: Готвим се за сценарий избори 2 в 1

Шефката на ЦИК: Готвим се за сценарий избори 2 в 1

Ние мислим по въпросаq ако изборите са в 2 в 1, подготвяме се за този сценарий. Тези дни ще бъде направен анализ на изборите на 11 юли в колко избирателни секции са гласували повече от 400 избиратели, например, така че да се помисли за обезпечаване на секциите с допълнителен брой машини.

Това заяви в „Денят започва“ по БНТ председателят на Централната избирателна комисия Камелия Нейкова.

Ако изборите са 2 в 1, ще се наложи да се закупят допълнителни машини, смята тя. Но трябва да се види и какви са възможностите на производителя. Нейкова допълни, че Веселин Тодоров от „Сиела Норма“ вчера е казал на председателския съвет, че има готовност „Смартматик“ да осигури между 1200 и 2400 машини.

„Към този момент няма решение „Сиела Норма“ да е доставчикът на допълнителните машини, но те са възможен изпълнител предвид опита, който имат. Софтуерът все още не е предаден в цялост на ЦИК. Имаме спор със „Сиела Норма“ по този въпрос, който мислим, че доброволно ще бъде разрешен“, коментира председателят на ЦИК.

На въпрос дали ще им стигне времето, тя заяви, че времето е такова, каквото за всички избори. Не по-късно от 60 дни от изборния ден трябва да се насрочат изборите.

„За ЦИК е важно колкото се може по-скоро да разберем датата на изборите и какви ще са те с оглед на това да започнем колкото се може по-рано с организацията на изборния процес. Не трябва да се мисли как да бъде облекчена изборната администрация, тя е назначена, за да свърши своята работа. Целта е избирателите да могат спокойно да упражнят своя глас, да имат достатъчно технологично време и разбира се, достатъчен период за разяснителна кампания“, категорична беше Камелия Нейкова.

Личното ѝ мнение е, че за предишните избори са имали нужда от още време.