Швеция и Дания готвят дигитален ваксинационен паспорт

Швеция и Дания готвят дигитален ваксинационен паспорт

Швеция обяви намерение да разработи до лятото дигитален ваксинационен паспорт, предаде ДПА.

Вече се работи в международен план за „технически решения и стандарти за доказване на ваксинация (срещу КОВИД-19). Швеция трябва да участва“ в тях, каза на пресконференция министърът на здравеопазването Лена Халенгрен.

Дигиталното удостоверение ще позволи на шведите да докажат документално, че са ваксинирани срещу КОВИД-19, заяви Андерш Югеман, министър на енергетиката и цифровизацията.

Бъдещият дигитален паспорт ще отговаря на международните правила и стандарти и ще осигурява защита на личните данни. Швеското правителство се надява удостоверението да е факт до 1 юни. То очаква други страни да започнат да изискват доказателство за ваксинация за влизане на тяхна територия или за участие в конференции, музикални фестивали и спортни събития.

Планът предвижда в разработването на паспорта да се включат няколко шведски държавни структури, в това число Агенцията за общественото здраве, Агенцията за електронното здравеопазване (която координира и ръководи държавните инициативи в сферата на електронното здравеопазване) и Сдружението на общините и регионите.

На Агенцията за общественото здраве е възложено да участва и в работата по разработването на дигитален сертификат за ваксиниране срещу КОВИД-19 на Световната здравна организация (СЗО), а Агенцията за електронното здравеопазване ще работи с Европейската комисия като част от усилията за разработване на такова удостоверение в ЕС.

Вчера съседна Дания също обяви намерение да разработи дигитален ваксинационен паспорт.