Швейцария: Кръчми, ресторанти и билиотеки отварят на 11 май

Швейцария: Кръчми, ресторанти и билиотеки отварят на 11 май

Правителството на Швейцария разреши отварянето на ресторанти, музеи и библиотеки от 11 май, когато започва вторият етап от смекчаването на ограниченията, свързани с коронавируса. Това съобщи днес швейцарската телевизия Ер Те Ес, позовавайки се на решение на кабинета.

По-рано се предвиждаше, в съответствие с плана за постепенна отмяна на ограниченията, от 11 май да се възобновят учебните занятия в средното училище и да отворят магазините. Според телевизията днес правителството „допълнително е смекчило мерките за защита от коронавируса“.

В понеделник в Швейцария започна първият от трите етапа на смекчаване на ограниченията, въведени през март във връзка с пандемията. Отвориха фризьорските салони, зъболекарските и психиатричните кабинети, ветеринарните клиники, железариите, магазините за градинско оборудване, а в болниците се възобнови извършването на отложените по-рано неспешни операции. По време на втория етап, който ще започне на 11 май, ще бъдат отворени средните училища и всички останали магазини, а от 8 юни – професионалните гимназии и университетите.

Действащото в момента извънредно положение включва забрана за събиране навън на групи от повече от пет души и спазване на дистанция от поне два метра. Ресторантите, баровете, музеите, кината и магазините, с изключение на тези за хранителни стоки тези, отворили врати на 27 април, не работят.

Швейцарското правителство ще забрани провеждането на прояви с повече от 1000 участници до края на август, предаде Ройтерс.

Някои ограничения по границите обаче също ще бъдат облекчени от 11 май, съобщи правителството. Нещо повече, професионалните спортни клубове могат да подновят мачовете си на 8 юни, макар и без публика.

През последните 24 часа броят на заразените с Ковид-19 в Швейцария нарасна със 143 души, което е с 43 случая повече спрямо предишното денонощие, съобщи днес Федералната служба за здравеопазване. Според данни на службата към днешна дата в страната са регистрирани 29 407 случая на коронавирус и 1408 починали от заразата.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *