Чудо! Сглобяват български електромобили в Германия

Чудо! Сглобяват български електромобили в Германия

Български електромобили с части, които в по-голямата си част ще се правят в България, ще се сглобяват от началото на идната година в немски завод близо до Мюнхен, научи “24 часа”. Това се случва близо две години след като немската “Фолксваген” оглеждаше и България като място за нов свой завод, но впоследствие се отказа от намеренията си.

Заводът е собственост на основаната през 2012 г. русенска фирма Sin cars на предприемача Росен Даскалов, която бе известна доскоро предимно с производството на състезателни автомобили, печелили немалко състезания у нас и в чужбина.

Новината за немския завод излезе от материалите, които “Син Карс Индъстри” АД е публикувала на сайта на Българската фондова борса, където планира да излезе на 1 юни 2021 г. Тогава ще се предложат 2 млн. акции по 1 лв. всяка, като набраните средства ще се използват за доизграждане на немския завод и закупуване на машини. От своя страна компанията вече има регистриран капитал от 18,5 млн. лв.

“Реших да изнесем сглобяването в Германия, тъй като пазарът на този тип електромобили е развит повече там, има редица бонуси за купуването им”, каза Даскалов, цитиран от „24 часа“.

Той обясни, че става въпрос за товарен електромобил 3,5 тона, като шасито и повечето от елементите ще се произвеждат в България, но крайното асемблиране ще се прави в Германия. Фирмата, която е собственик на завода, е вече регистрирана и се казва L CITY Аutomotive GmbH. Сглобените там електромобили ще носят печата Made in Germany.

Първоначалното намерение е производството да почне със 100-200 бройки, но плановете са до 5 години само този модел да се произвежда в около 20 хиляди броя годишно, обясни Даскалов.

Прототипът на електромобила бе вече показан миналата година на Женевския международен автосалон.

Разработването на иновативен български електромобил от страна на Sin cars е започнало още през 2018 г. За съдружник във фирмата вече е привлечена софтуерната компания ВИ КИ ЕЙ СОЛЮШЪНС ЕООД и се водят преговори с финландска технологична компания, специализирана в областта на фотоволтаичните технологии, с която има подписано споразумение за разработване и създаване на прототипи и масово производство на интегрирана фотоволтаична система за лекотоварния електромобил. Друг важен партньор е френската компания Mondial, за която “Син Карс Индъстри” АД е разработила прототип за електрическа рикша TUK TUK.