Чудо невиждано! КАТ връща парите на глобени шофьори

Чудо невиждано! КАТ връща парите на глобени шофьори

От КАТ-София са заявили, че ще върнат парите на шофьор, платил два пъти един и същи електронен фиш, пише “Труд”.

Те обаче засега не искат признаят, че компютърната им системата им за санкции не работи добре и трябва незабавно да бъде оправена, пише още изданието като посочва, че този проблем поставя под въпрос и практиката МВР да отказва административни услуги заради неплатени глоби.

В понеделник медията описа подробно случая със столичанина П. Г. На 1 юли 2020 г. той платил по банков път 35 лв. за превишена скорост, след като го снимала лазерна камера на тринога. Преди дни човекът отишъл да си поднови личната карта и му казали, че “плащането не е отразено в нашата система” и втори път той превел заветните 35 лв., за да не му отказват полицейската услуга.

Стотици са случаите на хора, които пращат пари по сметка в БНБ, посочена в електронния фиш, а после глобата им продължава да фигурира в компютрите на КАТ.

Нужна е политическа воля тази система да бъде променена и да няма две сметки за парични преводи – една в БНБ и една в полицията. И още – да се забрани на служители на МВР ще отказват обслужване на данъкоплатци, склонни да отделят по над 1 млрд. лв. годишно за техните заплати.