НОВИНИТЕ


Warning: sprintf(): Too few arguments in /home/bgrovcuf/public_html/wp-content/themes/newsreaders/assets/lib/breadcrumbs/breadcrumbs.php on line 252

Чиновничката, „убила“ жив младеж с COVID-19, реве и се тюхка

Заради грешка при въвеждането на данните за развитието на епидемията от РЗИ в Стара Загора обявиха сутринта за мъртъв 28-годишен мъж. Другият шок от новината, подета от всички медии, бе, че младият мъж, жертва на COVID-19, не е имал никакви придружаващи заболявания. По обед здравната инспекция “върна към живот” пациента.

“Грешката е чисто техническа. Данните се въвеждат в Единния информационен портал вечер, след края на работния ден на лабораториите. Докато работела на компютъра, звъннал телефонът и младата колежка, която въвеждала данните, без да иска, натиснала грешен клавиш. Разбрала веднага за грешката си и се опитала да я поправи, но системата е здраво защитена и не е приела поправката ѝ. Колежката не е знаела, че е трябвало да се обади на оператор и той да нанесе промяната във вече въведените данни. Но тя останала с впечатление, че всичко е наред, докато днес от здравното министерство не сигнализираха за проблема.

Установили са го, след като са засекли информацията. Ние се извиняваме за грешката, а момичето, което я допусна, е много разстроено, не мога да го успокоя”, каза пред “24 часа” директорът на РЗИ в Стара Загора д-р Станимир Станков.

Грешка има и в съобщението за случая на здравното министерство. Мъжът не е лекуван в болнично заведение и изписан от там като здрав, както бе обявено, а е бил в домашни условия. Това стана ясно, след като проф. д-р Йовчо Йовчев, директор на единственото в област Стара Загора здравно заведение, което лекува коронавирус – университетската болница, бе категориен, че тези дни не са изписвали оздравял мъж на 28 г. Изписани са само жени, едната на 27 г., поясни професорът.

От РЗИ в Стара Загора са категорични, че по закон нямат право да съобщят на медиите кой е пациентът, обявен по погрешка за починал. Още повече че той самият изобщо не разбрал за гафа, тъй като името му не е споменавано никъде. Попаднал в списъка на излекуваните на 9 септември, тъй като на същата дата дал втори отрицателен PCR тест.

Така жертвите, отчетени вчера, от 10 станаха 9.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *