Чешкият парламент одобри мораториум върху дълговете

Чешкият парламент одобри мораториум върху дълговете

Горната камара на чешкия парламент прие законопроект, който позволява на компаниите и на физическите лица да преустановят временно изплащането на вноските по заемите и по ипотеките за период до 6 месеца в разгара на епидемията от Ковид-19, предаде ДПА.

Неплатените вноски ще трябва да бъдат погасени на по-късна дата, плюс лихвите. Сумите по кредитните карти и овърдрафтите, както и новите договори за заеми и ипотеки са изключени от обхвата на законопоректа.

Повечето магазини в Чехия са затворени от средата на март като част от усилията за борба с коронавируса. Това остави много чехи без приходи.

Правителството планира да позволи разхлабване на ограниченията, наложени в страната, като това ще стане на няколко етапа, като се започне до 8 юни. На магазините ще бъде разрешено да подновят работа по различно време в зависимост от размера им и от продукцията в тях.

Сенатът на чешкия парламент освен това одобри и промяна на правилата за туроператорите. Отсега нататък операторите няма да възстановяват сумите на клиентите, които вече са платили за анулирани туристически пътувания, а вместо това ще издават ваучери.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *