Чехия отмени и последните ограничения заради коронавируса

Чехия отмени и последните ограничения заради коронавируса

Чехите отново се върнаха в ресторантите, а децата- в училищата след вдигането и на последните ограничения, наложени заради коронавирусната епидемия, предаде Ройтерс.

Бизнесът в страната рестартира още на 20 април, но в последните две седмици се появиха две нови огнища на зараза, едното от които във въглищна мина, където бяха заразени 221 служители.

В Чехия има общо 9000 случая на зараза, като две трети от заразените са се възстановили. Починалите са 315. Властите твърдят, че епидемията е под контрол.

От днес чехите ще трябва да носят маски само в обществения транспорт или в затворените пространства. Някои хора обаче казват, че ще продължат да покриват устата и носа си, „тъй като с вируса нещата не са приключили, въпреки че без маска е определено по-добре“.

Хотелите и други квартири в Чехия са отворени, но туристите в Прага са все още малко. Отворени са и други обекти, свързани със сектора на услугите. Децата започнаха да се връщат в началните училища, но на доброволна основа.

В страната бяха облекчени и ограниченията за събиране на много хора на едно място и от 8 юни ще бъде разрешено събирането на 500 души, а две седмици по-късно на 1000 души. Това ще позволи и подновяването на футболните мачове пред известен брой зрители.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *