Черната кутия на МиГ-29 е открита на 70 м дълбочина, може да бъде разчетена още днес

Черната кутия на МиГ-29 е открита на 70 м дълбочина, може да бъде разчетена още днес

Черната кутия бе намерена, бе извадена на повече от 70 метра дълбочина от Черно море. В момента се намира на борда на кораб, той ще акостира на пристанище „Варна“. Самолет вече е вдигнат и лети, за да я вземе и да я занесе във военна база „Граф Игнатиево“.

Външната обвивка на кутията е нарушена, но вътрешната не е. Това ни дава надежда, че информацията е запазена и ще бъде снета днес в рамките на деня. Тя ще ни даде данните за траекторията на самолета, за скоростта, за действията на пилота. С това се надявам да се спрат спекулациите, които се търкалят из медиите през последните дни. Говорим за паметта на един български герой – майор Терзиев. Това заяви министърът на отбраната Георги Панайотов по повод намерената днес черна кутия на падналия в Черно море МиГ-29.

Той благодари на екипа, който прецизно е изпълнил плана за намирането и изваждането на черната кутия.

По думите му няма вариант да не бъде разчетена кутията в България. „Черните кутии на различните МиГ-ове издържат различно време заради характеристиките им“, подчерта той.

На въпрос дали изказването на съпругата на загиналия пилот е ускорило намирането ѝ, той заяви: Изпитвам огромно съчувствие към болката ѝ, загубила е любим човек. ВМС през цялото време си вършиха работата. Те не зависят от изказвания, медии, натиск и т.н. Тези хора си свършиха работата, защото те намериха игла в купа сено и то със собствени сили и средства.

Попитан дали този инцидент ще промени ситуацията в авиацията ни, той заяви, че трябва да се превъоръжим. „Това зависи от решението на българските политици. През 2015 година делегация от НАТО нарече въоръжението ни ръждясало. Трябват не само пари, но и мениджмънт и то много добър“, категоричен е министърът на отбраната.

Военният министър подчерта, че след като разчетат данните в рамките на днешния ден, то те няма да бъдат съобщени на медиите, а на разследващите органи.