НОВИНИТЕ


Warning: sprintf(): Too few arguments in /home/bgrovcuf/public_html/wp-content/themes/newsreaders/assets/lib/breadcrumbs/breadcrumbs.php on line 252

Черен списък: 14 марки мамят с евтино сирене – вижте кои са!

Някои производители на сирене отново се изтарикатиха. Този път вместо палмова мазнина пълнят продуктите с вода над максимално допустимото количество. От Асоциация „Активни потребители“ са изследвали 30 проби краве сирене. Резултатът е шокиращ – в 87% (26 от 30) от тестваните търговски марки е установена над 62% вода, а в 53% (16 от 30) от пробите водата е над 70%, при максималните 54% според БДС.

Сиренето е закупено на произволен принцип през месец юли от търговски обекти в градовете Пловдив, София, Варна, Русе, Перник и Велико Търново. Основен критерий за подбор е ниската цена – под 10 лева за килограм. В „черния списък“ на свръх водните сирена влизат следните търговски марки: „Белииса“, „Калипетрово“, два вида „Булгарче“, „Карола“, два вида „Наборь“, „Каракачанка“, „Кала“, „Лудогорско“, „Милк/Ферия“, „Лудогорски дар“, „Милея“, „Камелия“, „Ралер“ и „Етър“.

От „Активни потребители“ обобщават, че с настоящото изследване се доказва, че добавянето на вода в сиренето е изключително масово и на практика засяга почти всички търговски марки в ценовия диапазон под 10 лева. Това се очертава като най-новата мода в млечния сектор, измествайки от лидерската позиция влагането на палмово масло. През годините Асоциацията е изследвала различни показатели в сирената, включително и водното съдържание. През 2005 г. в нито една марка сирене не е установено наличие на вода над 62%. През 2008 г. процентът на оводнените сирена е 4,8, през 2011 г. – 42%, а през 2016 е 27,8%.

Трикове за задържане на вода:

Технологични

Това са случаите, когато сиренето не зрее достатъчно или когато нарязаните буци не се отцеждат и пресоват. По този начин се постига драстично повишаване на водното съдържание.

Влагозадържащи химикали

Такива са например нишестетата и различни полизахаридни технологични добавки и гелосващи/желиращи агенти (Е номера). Повечето от тях са разработени за сладкарската промишленост, но се прилагат и от производители, искащи да вкарат вода в сирена и месни продукти. Понякога за тази цел се използват и растителни протеини и различни соли или комбинации от всичко изброено.

Нетрадиционни ензимни препарати

При производството на сирене се добавят ензими за коагулация на протеините. Това е традиционна стъпка. През последните години в млекарския сектор навлизат обаче ензими с много по-различна функция. Основен представител на „иновациите“ е трансглутаминазата. Този ензим, вместо да разгражда млечните протеини, което спомага за по-доброто храносмилане от хората, има коренно различно действие. Трансглутаминазата, образно казано, омрежва белтъците. Тя свързва веригите на отделните протеини в едно цяло. По този начин продуктът става механично по-здрав и задържа повече вода, без да се разпадне. От практическа гледа точна се получава „сирене“ от по-малко суровина, вместо мляко там има вода.

Опасности

Количеството на водата в сиренето е изключително важен показател, защото от него зависят биологичните и физико-химичните му свойства. Малка промяна в съдържанието на вода може да доведе до драстични изменения в качеството и безопасността на продуктите.

– Нарасналото водно съдържание активира нежелателни химични процеси в млечните продукти. При тях се образуват вредни, а понякога и токсични и канцерогенни химични съединения. Колкото повече е водата, толкова по-бързо протичат тези реакции и нарастват рисковете за потребителите.

– В сирената обикновено се развиват млечно-кисели бактерии и се потискат болестотворните такива. Промяната в съдържанието на водата измества равновесието между бактериите и позволява растежа на нетипични за сиренето микроорганизми. Някои от тях може да са патогени, опасни за здравето на потребителите.

– Използваните химикали и ензими за задържане на вода са нетрадиционни за млечните продукти. Дори когато са разрешени за влагане в други храни, не е напълно ясно дали са подходящи за сирене. Научни изследвания по тези проблеми липсват, защото официално те не се използват по този начин.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *