Частична свобода в Англия – много ограничения отпадат

Частична свобода в Англия – много ограничения отпадат

Британският премиер Борис Джонсън призова своите сънародници днес, преди утрешното отпадане на почти всички ограничителни мерки в Англия заради новия коронавирус, да бъдат предпазливи, предаде Ройтерс.

„Моля ви, моля ви, моля ви, бъдете предпазливи“, апелира той във видеообръщение, след като се самоизолира заради контакт със заразен.

Вчера бе съобщено, че британският министър на здравеопазването Саджид Джавид е дал положителна проба за коронавирус.

Днес е „Денят на свободата“ в Англия. Почти всички противоепидемични мерки там ще бъдат отменени, въпреки ръста на новозаразените вследствие на разпространението на варианта Делта на коронавируса.

Британски министри казаха, че се уповават на националната ваксинационна кампания, която е една от най-напредналите в света.

Почти 88% от пълнолетните жители на Обединеното кралство са получили поне една доза ваксина срещу Ковид-19, а над две трети са напълно ваксинирани. Напредъкът на кампанията до голяма степен сложи край на връзката между броя на заразените и на починалите, отбелязва Ройтерс.

Министърът по въпросите на жилищното строителство Робърт Дженрик припомни, че „последния път, когато случаите (на коронавирус) бяха на сегашното равнище, броят на хората, умиращи от вируса, бе 30 пъти по-голям от днес“.