НОВИНИТЕ


Warning: sprintf(): Too few arguments in /home/bgrovcuf/public_html/wp-content/themes/newsreaders/assets/lib/breadcrumbs/breadcrumbs.php on line 252

Чарлз III с първа реч пред британските депутати

„Дълбоко съм благодарен за съболезнованията на депутатите, които толкова трогателно обхващат онова, което кралицата значеше за всички нас“. Това заяви крал Чарлз III по време на първото си посещение в британския парламент след смъртта на майка му. Той бе придружаван от съпругата си Камила.

Говорейки пред депутатите, кралят се позовава на „Хенри VIII“ на Шекспир, където Елизабет I е описана като „модел за всички живи принцове“. Преди това той получи съболезнования от ръководителите на Камарата на лордовете и Камарата на общините.

Чарлз подчерта, че не може да не чувства тежестта на историята, която го заобикаля в Уестминстърския дворец и му напомня за жизненоважните парламентарни традиции, на които депутатите са се посветили. „Парламентът е живият и дишащ инструмент на нашата демокрация“, подчерта негово величество.

„Спомените от моята скъпа покойна майка са навсякъде – от фонтана на Сребърния юбилей в двора на Новия дворец до слънчевия часовник в двора на Стария дворец, отбелязващ нейния златен юбилей“, сподели кралят. Той отбеляза, че кралицата е дала „пример за безкористен дълг, който с Божията помощ и вашите съвети съм решен да следвам вярно„.

Речта на Чарлз III приключи с изпълнение на новия химн на Обединеното кралство.

От Уестминстър Чарлз и Камила се отправиха към Единбург, където кралят ще поведе траурната процесия зад ковчега на кралицата от двореца Холирудхаус до катедралата Сейнт Джайлс.