Чакат се резултати от разговорите за кабинет в Италия

Чакат се резултати от разговорите за кабинет в Италия

Председателят на камарата на депутатите на италианския парламент Роберто Фико ще съобщи днес на президента Серджо Матарела резултатите от проведените през уикенда разговори за съставянето на ново правителство, предаде ДПА.

Той е разговарял с евентуални поддръжници на трети кабинет, оглавяван от Джузепе Конте, който наскоро подаде оставка. По думите на Фико повечето партии са дали съгласието си да подкрепят Конте, но все още има разногласия по политическата програма на евентуалния нов кабинет.

Бившият премиер Матео Ренци, който именно свали кабинета на Конте в средата на януари като изтегли министрите си от правителството, настоява, Италия да получи средства от Европейския механизъм за стабилност. Популистите от „Пет звезди“ обаче предпочитат това да не се включва в правителствената програма.

Фико трябва до края на деня да уведоми Матарела дали е постигнато съгласие за нов кабинет. При липса на такава може да се стигне до правителство, съставено от технократи, или до предсрочни избори. Целта на Матарела е да бъде съставен кабинет, който би могъл да управлява до края на мандата си през 2023 г.