Чай от смокинови листа срещу диабет, бронхит, астма и болест на Бюрге

Чай от смокинови листа срещу диабет, бронхит, астма и болест на Бюрге

Смокинята може би е едно от най-лесните дървета за отглеждане. То не е взискателно към условията на средата, издържа на горещини и бедни почви. Широко разпространено е в Средния Изток и по цялото Северно и Южно Средиземноморие. Успешно вирее и у нас, като най-добрите условия за смокинята са в Пазарджишко-Пловдивското и Санданско-Петричкото поле, както и по Южното Черноморско крайбрежие, пише lechebno.com

Смокинята е богата на калий и се използва като средство за лечение на сърдечносъдови заболявания, повишено кръвно налягане и отоци. Желязото и манганът в плода са полезни при анемия.

Лечебните свойства на растението обаче не спират дотук. Според някои експерти, листата на смокинята са още по-ефикасни. Те понижават триглицеридите в кръвта, което предпазва човек от сърдечносъдови заболявания и затлъстяване. Дъвченето им може да ви помогне срещу язва. Листата от смокиня също служат и като естествен антиоксидант.

Най-често листата се използват за направата на чай, който лекува диабет, бронхит, астма и болест на Бюргер.

Рецепта за чай от смокинови листа

Необходими продукти:

  • 1 литър вода
  • 3-4 листа от смокиня

Начин на приготвяне:

Измийте добре листата от смокиня и ги сложете в тенджера със студена вода. Оставете ги на котлона да врат за около 25 минути. След това прецедете отварата и я оставете да изстине. Чаят не се изпива наведнъж, а трябва да се раздели на 3-4 дози, които да ви стигнат за целия ден.

Рецепта за чай от сушени смокинови листа

Необходими продукти:

  • 3 с.л. изсушени смокинови листа
  • 500 мл гореща вода

Начин на приготвяне:

В термос изсипете цялата вряща вода, към която да добавите сушените смокинови листа. Оставете отварата да престои 4-5 часа, след което може да приемате четири пъти дневно по половин чаша. Тази рецепта помага много при камъни в бъбреците.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *