Църквата в Гърция зове вярващите да се ваксинират, разобличава конспиративни теории

Църквата в Гърция зове вярващите да се ваксинират, разобличава конспиративни теории

Синодът на Гръцката православна църква е написал циркулярно писмо с 12 въпроса и отговора по темата за COVID-19 ваксинацията, което трябва да бъде прочетено на вярващите в църквите на страната.

Писмото от четири страници, което гръцкият вестник „Катимерини“ публикува вчера вечерта, не се занимава само с медицински въпроси като ефекта от ваксинацията срещу „Делта“ варианта на коронавируса. То също така разглежда често срещани конспиративни теории.

„Коронавирусните ваксини не съдържат микрочипове. Това са нереалистични теории, основани на дезинформационни кампании в интернет“, се изтъква в писмото.

То също така изяснява популярна конспиративна теория в Гърция, според която ваксините съдържат клетки от ембриони: Това не е случаят с никоя ваксина, информира Синодът.

Напоследък броят на заразените с коронавирус в Гърция нарасна рязко, докато търсенето на ваксинации намалява.

Вчера гръцките здравни власти съобщиха за 3 565 новозаразени в рамките на 24 часа. Населението на южната ни съседка е приблизително 11 млн. души.

Правителството се опитва да прокара ваксинациите с различни мерки, например с разплащателна карта на стойност 150 евро за млади хора, ако се ваксинират, но също и с принуда.

Понастоящем ваксинациите са задължителни в здравния и социалния сектор; тези, които отказват, са освободени от работа и повече не получават пари.

Подкрепата на църквата трябва да бъде ценна в борбата за повече ваксинации. Религиозните хора са сред най-големите скептици в Гърция по отношение на ваксинацията.

Нещо повече, около 95 процента от всички гърци са гръцки православни, поне на хартия, а православието е заложено в конституцията като доминираща религия.