Ципрас подкрепи Зоран Заев за изборите във видеопослание

Ципрас подкрепи Зоран Заев за изборите във видеопослание

Председателят на гръцката партия Сириза и бивш премиер на Гърция Алексис Ципрас изпрати видеопослание в подкрепа на председателя на СДСМ Зоран Заев и коалицията „Можем“ за предстоящите на 15 юли парламентарни избори в Северна Македония, съобщи Макфакс.

Във видеото той цитира стихове на поетите Блаже Конески и Владимир Мартиновски и посочи, че Заев и СДСМ са отворили нова глава в историята на Северна Македония и на европейските Балкани и тази глава, основаваща се на сътрудничество, икономически напредък и социална справедливост, може да продължи само със СДСМ и Зоран Заев начело на бъдещото правителство, предава БТА.

„Преди две години и половина се запознах със Зоран Заев. Видях в него това, което проявяват много други лидери. Той не говореше за миналото, а за бъдещето. Не говореше за проблеми, а за решения. Не изразяваше балканската неувереност на малка европейска страна, която се страхува да не изгуби своята история, той изрази европейската визия за самоуверена балканска страна, която се бори да създава история.

Не история с войни, нетолерантност и бедност, а нова прогресивна глава в историята на европейските Балкани, основаваща се на взаимно уважение, сътрудничество, толерантност, икономическо развитие и социална справедливост. Бъдеще в ЕС и НАТО, каквото избра народът на Северна Македония“, казва във видеопосланието Ципрас.

Той продължава: „Преди много години вашият голям поет Блаже Конески написа: „още блика същата мъка у мене, че съм роден във смачкано племе, сеяч на глухо семе“. Но през последните две години, след като подписахме Преспанския договор, чувам различна песен на надежда от новото поколение на Северна Македония.

Владимир Мартиновски казва: „купете две парчета хляб и семе, да израснем назад загубеното време“. И аз, заедно с това ново поколение, казвам, на 15 юли „купете две парчета хляб и семе, за да израснем назад загубеното време“, казва Ципрас във видеопосланието.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *