Цените в магазините във Великобритания сериозно се покачиха

Цените в магазините във Великобритания сериозно се покачиха

Цените в магазините във Великобритания сериозно се покачиха, показват данни на Консорциума на британската търговия на дребно за последния месец. Това се отчита като знак, че недостигът на шофьори и последиците от Брекзит, започват да засягат семейните бюджети.

По последни данни през август има средно покачване на цените с 0,4%. Това е било породено от покачването с 0,6 на сто на цените на нехранителните стоки, включително рязкото покачване на тези на електрическите уреди, породено пък от недостига на микрочипове и проблеми с доставките.

Макар и като цяло цените да са по-ниски от 2020 година, сегашната тенденция на покачване и забавяне на дефлацията тревожи търговците на дребно.

„Тези на храни се борят да запазят ниски цени възможно по-дълго време, но засилващия се натиск от нарастващите разходи за производство и доставки, както им бюрократичното бреме, свързано с Брекзит, означава, че трудно ще удържат и през следващите месеци можем да очакваме повишение и на цените на храните“, пише вестник „Гардиън“, цитирайки Хелън Дикинсън от Консорциума на търговията на дребно. Според нея нарушенията на снабдителната верига все още са ограничени, но с наближаването на Коледа положението вероятно ще се влоши и потребителите ще бъдат изправени пред по-ограничен избор и по-високи цени на любимите си продукти и подаръци.