Царицата на цветята – „Нейно величество” розата е и лековита

Царицата на цветята – „Нейно величество” розата е и лековита

Тя е красива и ароматна. Тя е и лек. Тя е царицата на цветята. Вероятно вече я разпознахте. Нейното име е роза, пише lechebno.com

Използвали са я още от древни времена в народната медицина. Смята се, че първото розово масло е било дестилирано в Персия през 10 век. Ако човек има проблеми с кожата и търси лек в стари бабини рецепти, вероятно ще открие, че розовото масло е една от съставките, които ще му помогне да се отърве от проблема. Както розовото масло, така и розовата вода имат ценни свойства. И двете се използват в повечето случаи външно и локално, освен, когато се прилагат при ароматерапия. Тогава розовата есенция може да бъде използвана за инхалации. Маслото от роза има прекрасен ефект и бързо действие върху всякакъв тип кожа, но най-добре се отразява на сухата или твърде чувствителна кожа.

При очни инфекции употребата на розова вода влияе благотворно като антисептик. Разбира се, всеки решил се да приложи лечение с елексира, трябва да се посъветва непременно с лекар.

Розовото масло пък действа успокояващо на нервите и помага за възстановяването на нормалното ни психическо и емоционално състояние. Лекарите често го препоръчват като съпътстващо и подкрепящо основното лечение на сърдечно-съдови заболявания средство. Това масло е част от съвременната традиционна и модерна ароматерапия, която облекчава депресията. А ако се намаже на напукана или раздразнена кожа, тя ще се успокои. Някои изследвания смятат, че то влияе положително на храносмилането, секрецията на жлъчката и кръвообращението.

Чаят, приготвен, от розови листа успокоява бързо и ефикасно възпалено гърло. Розата е безспорен източник на витамини А, B3, C, D и Е. В нея още се съдържат биофлавоноиди, лимонена киселина, фруктоза, ябълчена киселина, дъбилни вещества и цинк. Ето защо чаят от листата на роза се препоръчва при инфекции на пикочния мехур и като средство за лечение на разстройство. Използва се още при кашлица и простуда, възпаления, нервни напрежения, летаргия и болезнени стави. Венчелистчетата се използват за отвара или тоник, с които се прави гаргара на болно гърло и против афти в устата.

Приложение в народната медицина намират и семената от роза, които се оказват ефикасен диуретик, но лекуват още и различни проблеми на пикочните пътища. Частта на стеблото, която се намира под листата и се нарича още „розова шипка”. Тя също има и леко слабително действие.

Етеричното масло от маслодайна роза има най-голям терапевтичен ефект. Използват се до 5 капки като се прибавят към основно масло – сусамово или бадемово. Когато се втрива в тялото помага за намаляване на стреса и депресията, облекчаване на предменструален синдром и менопауза. Розово етерично масло има в много парфюми, сапуни, лосиони и масажни масла. Употреба намира и в ароматизирани свещи и други освежители за стая.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *