Хоум офисът продължава за чиновници и служители с малки деца

Хоум офисът продължава за чиновници и служители с малки деца

Служители в частни фирми и чиновници с малки деца да продължат да работят от вкъщи и след падането на извънредното положение у нас. Това препоръчват голяма част от ведомствата у нас, както и по-големите работодателски организации в страната. В няколко министерства и държавни агенции вече са разпратени заповеди, че родителите на деца до 12-годишна възраст могат да останат да работят дистанционно, въпреки че детските заведения вече започват да отварят врати. За тези, които пък задължително трябва да са на работа, но няма на кого да оставят хлапетата, се препоръчва да излязат в отпуск, пише „Монитор“.

В същото време според Българската търговско-промишлена палата (БТПП) максимално бързо трябва да се използват всички възможности за възстановяване режима на работа на българската икономика без ограничения. Бизнесът подкрепя всички модерни форми на работа в това число и тази от вкъщи. Преценка на съответната фирма е дали работата от вкъщи е приложима за конкретния предмет на дейност. Факт е, че и по време на най-стриктните ограничения, съпътстващи коронакризата, това беше една сериозна възможност за продължаване функционирането на много предприятия, неправителствени организации и други, коментираха от БТПП.

Председателят на Асоциацията на индустриалния капитал на България (АИКБ) Васил Велев припомни, че по-малко от 20% от фирмите у нас могат да пуснат служителите си да работят от къщи. „Подобна препоръка сме дали на нашите членове още преди около 3 месеца, а където се налага, хората да се пускат в отпуска. Затова и заедно със синдикатите предложихме такъв отпуск за сметка на НОИ, но няма решение. За сметка на това вече има възможност да се отварят детските градини и яслите и скоро проблемът с родителите ще се реши от само себе си“, добави Велев.

Междувременно учениците, които не са се включили активно в дистанционното обучение, ще наваксват с уроци през лятната ваканция до 120 учебни часа. Заниманията, с които ще запълнят пропуските, ще бъдат индивидуални или в групи с до 10 ученици.

Допълнителното обучение ще се осъществява доколкото е възможно присъствено. За целта за всяко школо ще се създаде организация за стриктно спазване на предписаните противоепидемични мерки от министъра на здравеопазването, като няма да се допуска струпване на ученици и учители.

Малчуганите в детските градини, които не владеят български език, пък ще могат да се включат в допълнителни форми на педагогическо взаимодействие през неучебното време. Техните занимания могат да бъдат с обща продължителност до 40 астрономически часа.

Това ще бъде възможно с промените в Наредбата за приобщаващото образование, които кабинетът прие вчера. В същото време в столичните детски градини и ясли няма да има смесени групи лятото. Това стана ясно от думите на зам.-кмета на столицата Тодор Чобанов.

„Това лято ще се работи при изцяло нормален режим на работа през целия летен период. Няма да преминава към летния”, заяви той пред БНТ. Той посочи, че ще има известна редукция на броя, но няма да има критерии за това. Директорите вече са се свързали с родителите, за да видят кои от тях ще изпратят децата си на забавачка. Според Чобанов около 2/3 от тях ще пуснат децата си на детска градина и така в столицата ще има групи, които са близки до размер на нормалните. От 44 000 деца това са около 14 000-15 000 хлапета. Зам.-кметът призова родителите при възможност да гледат децата си вкъщи.

Те ще имат задължението и да попълнят декларация за съгласие с условията и че децата им са здрави. Тя ще бъде качена на сайта на Столична община и на детските градини, ще има и за попълване на място.

Само здрави ще посещават групите, подчерта Чобанов. Децата в групите няма да се смесват. Като част от мерките детските градини ще се дезинфекцират по четири пъти на ден вътре в помещенията, а веднъж дневно площадките и местата за игра. Ще има и повече занимания за открито. 91 ДГ „Слънчев кът” има отделни входове и изходи, за да няма смесване на малчуганите. Там директорката очаква да се върнат под 50% от децата.

Някои родители загубиха работата си по време на пандемията и след това и мястото на детето в детска градина, тъй като не могат да докажат този критерий. Точковата система обаче не може да бъде променяна след старта на кампанията, обясни зам.-кметът. Промяна на някои от критериите може да стане само с решение на Столичния общински съвет. Чобанов посочи, че обмислят промени, ако се наложи, и имат подкрепата от родителските и учителските организации. На този етап за следващите класирания продължават да важат всички критерии.

За да не се внася зараза в детските градини, учителите ще се преобличат в специално отделение, за да не влизат с дрехите си отвън в групите. 1000 педагози от всички област пък ще бъдат тествани. За целта ще има допълнително финансиране.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *