Хотелиери по Черноморието: Разчитаме на българските туристи

Хотелиери по Черноморието: Разчитаме на българските туристи

Хотелиерите по родното Черноморие разчитат на български туристи. В случай, че противоепидемичните мерки се облекчат, очакват посещения и от съседни страни като Турция и Румъния. Все още остава неяснотата относно западния пазар – полети, чартърни програми, автобусни програми.

Според председателя на Варненската туристическа камара Илин Димитров летният сезон зависи от много фактори, но първият и основен е да има по-ниска заболеваемост. По думите му, ако градът остане в „червената зона“, чуждестранните туристи няма да искат да почиват у нас заради карантината, на която ще бъдат подложени при връщането си у дома.

„Останаха още няколко финални щриха, които трябва да направят спрямо съседните ни държави. Давам пример: турците договориха с Русия 4,5 милиона руснаци да почиват тук, гърците отидоха в Румъния. Предполагам, че ако се направи подобна крачка от наша страна, това ще бъде искрата, която ще стартира процесите – да се посетят Румъния, Великобритания, Израел, където е хазартният туризъм. Трябва да сме много активни в това направление и ще имаме голям шанс, стига да няма много болни“, коментира той, като допълни, че браншът сериозна нужда от облекчение на визи спрямо Турция. От ключово значение е да се изготви регламент за посрещането на рускоговорящи и туристи от трети страни.

„Може да се поеме част от PCR теста, идването на туриста и средствата, които той ще вкара, защото всеки лев, който се вкара в туризма, се увеличава от 2,5 до 4 пъти. По този начин ще се компенсира и това“, каза още Димитров.

Хотелиерът Станислав Стоянов пък обобщи, че несигурността, която има в хотелите във връзка със заетостта, развитието на сезона и неговото продължение възпират собствениците от търсенето на персонал.