Хванаха българи с дрога за 1,5 млн. евро

Хванаха българи с дрога за 1,5 млн. евро

До италианския остров Сардиния

100 кг марихуана били скрити на ветроходна лодка 

Наемат нашенци за трафиканти

Двама българи бяха задържани със 100 кг марихуана на ветроходна лодка близо до италианския остров Сардиния. Финансовата гвардия е спряла плавателния съд във водите до островчето Торо, което е част от архипелага Сулчис.

Нашенците, които са на 38 и 59 г., са били засечени на 30 август от патрулен кораб на морската полиция на град Каляри. Тя спряла за контролна проверка лодката “Самурай Джак”, която е дълга 17 м и е на стойност 250 000 евро. След претърсването й полицията открила скритите в нея 100 кг марихуана. Дрогата била пакетирана в пакети, покрити с платнище. Пазарната стойност на наркотика се изчислява на 1,5 млн. евро.

Лодката на българите е била извозена до пристанището на Каляри, където заедно със задържаните наркотици е под контрола на групата за разследване на организираната престъпност, а нашенците са в ареста.

Според италианската полиция, българи често са наемани за превозване на наркотици от Латинска Америка и Северна Африка до Европа. Повечето не са криминално проявени.

През 2016 г. бургазлията Мариян Карастоянов беше заловен заедно с холандец на яхта в Средиземно море, превозваща 15 тона хашиш. Две години по-късно двама варненци бяха заловени край Сицилия с 11 тона от същата дрога. Лодката им плавала под холандски флаг. Сънародниците ни са се опитали да потопят яхтата, когато са видели наближаването на полицията, а органите на реда реагираха, защото бяха получили конкретен сигнал от испанските си колеги. Нашенците категорично отказаха тогава помощ от българската държава, бяха осъдени и излежават присъди в затвора в град Рагуза.

Оказа се, че повечето от нашенските трафиканти изкарват курсове по ветроходство в Бургас и Варна. Италиански полицаи смятат, че хашишът се товари в Северна Африка и през Либия достига бреговете на страната.