Хампарцумян: Опасенията за икономиката след коронавируса се оказват преувеличени

Опасенията за състоянието на икономиката след коронавируса се оказват преувеличени, смята банкерът Левон Хампарцумян, председател на Българския форум на бизнес лидерите у нас. Пред bTV той посочи, че има силно засегнати сектори, като например туризъм и транспорт, но те бързо „ще дръпнат“ при увеличаване на активността.

„В пост-ковид ерата системите за подпомагане от финансова гледна точка ще бъдат канализирани през банките“, обясни банкерът. Той е категоричен, че банките са добре капитализирани и подготвени за кризи.

Буферите, които банките са натрупани в добрите години, трябва да помогнат за преодоляване на влошаване, предизвикано от лоши задължения, обясни Хампарцумян.

Той смята, че удължаването на мораториумите за плащане на кредити ще има лош ефект и фирми, които не са жизнеспособни със и без коронавирус, трябва да бъдат преструктурирани.

Хампарцумян не очаква проблеми пред влизането на България в еврозоната. Според него по-важен е процесът на присъединяване, отколкото фактическото членство във валутния съюз. „Заради валутния борд отдавна няма значение дали в джобовете си имаме левове или евро“, заяви той.

По отношение на кампанията по ваксиниране Хампарцумян е категоричен, че в момента най-голямото предизвикателство пред ваксините е тяхната логистика. За него процесът по ваксиниране зависи от доверието, което има обществото към управляващите.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Previous post Връщат в училище първо 7-и и 12-и клас
Next post Осем души загинаха и 240 пострадаха при снежна буря в Япония