Хакери искат $42 млн. откуп от Мадона, Лейди Гага и Марая Кери

Хакери искат $42 млн. откуп от Мадона, Лейди Гага и Марая Кери

Искане на откуп за тайните на звезди от световна величина като Лейди Гага, Мадона, Марая Кери и др., отправиха хакери, проникнали в мрежата на адвоката на знаменитости, съобщи Фокс нюз. Сега кибербандитите искат 42 млн. долара, с което удвоиха поисканата по-рано сума. Също така хакерите заплашват да запознаят обществеността с „мръсното бельо“ на президента Доналд Тръмп, ако не им бъде платено до седмица.

Кантората на адвокат Алън Грубман – най-известния в сферата на развлеченията в света, чиято фирма представлява звезди, включително Лейди Гага, Мадона, Марая Кери, U2, Брус Спрингстийн, Приянка Чопра и Бет Мидлър, бе поразена от хакерска атака. Хакерите бяха отправили искане адвокатската кантора в Ню Йорк да плати 21 милиона долара. Но вече вдигнаха двойно мизата.

Хакерската група REvil проникнала в сървъра на фирмата и източила 756 гигабайта поверителни документи, включително договори и лични имейли от множество холивудски и музикални звезди. Те също изтриха или шифроваха резервните копия на фирмата. Единственият начин да бъдат декриптирани е да се плати на престъпниците, които ще дадат „ключ от вратата“.

Източници на Фокс Нюз твърдят, че адвокатът отказва да преговаря. Източник казал: „Неговото мнение е, че дори и да плати, хакерите така или иначе могат да пуснат документите. Плюс това ФБР заяви, че това хакване се счита за акт на международен тероризъм, а ние не преговаряме с терористите. “

В четвъртък хакерите повишиха залозите като публикуваха смразяващо ново съобщение, в което се казваше: „Откупът вече е [удвоен до] 42 000 000 долара … Следващият човек, за когото ще публикуваме, е Доналд Тръмп. Провеждат се избори и намерихме навреме тон мръсно бельо.“

Те добавиха: „Г-н Тръмп, ако искате да останете президент, това e положението, в противен случай може да забравите тази амбиция завинаги. И вас, избиратели, можем да ви уведомим, че след подобна публикация със сигурност няма да искате да го виждате като президент … Крайният срок е една седмица.“

„Грубман, ще унищожим вашата компания до основи, ако не видим парите.“

Не е ясно защо хакерите свързваха Тръмп с Грубман. Според източниците, президентът никога не е бил клиент на Грубман, нито като частен бизнесмен, нито по време на неговата администрация.

В четвъртък хакерите твърдяха, че са атакували друга видна американска фирма и също така публикували на сайта си в тъмната мрежа файл с откраднати документи, озаглавен „Lady Gaga“.

Съдържанието на документите във файла не стана ясно веднага , но софтуерната компания за киберсигурност Emsisoft, която е специализирана в откупуващ софтуер, го проследи.

От фирмата на Грубман казват в известие до Фокс Нюз, че въпреки че изградили киберзащита като „произведение на изкуството“ чуждестранни кибертерористи са успели да проникнат през нея. Освен това от ФБР им казали, че преговори с терористи за плащане на откуп е нарушение на закона.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *