Футболният Великден – най-рано след месец

Футболният Великден – най-рано след месец

Часове след католическия и дни преди православния Великден все по-актуален става въпросът и за футболното възкресение в Европа. Към момента въпросителните продължават да са повече от отговорите, но в Топ 5 шампионатите се пое към конкретни стъпки за рестарт и завършване на сезона.

Търпението на феновете е към края си, а гладът за новини води до изкуствено завишен информационен поток с откровено фалшиви новини и налудничави идеи. Затова събрахме и обобщихме реалната ситуация за шампионатите на Англия, Германия, Испания, Италия и Франция – прогнозни дати за подновяване, мерки, трансферни прозорци, странни предложения и финансови последици от кризата, от която излизане ще има най-рано след месец.

Висша лига

Британските медии бълват всекидневно възможни сценарии за рестарт на сезона, но към момента повечето информация е в сферата на вероятностите. В началото на кризата на Острова се канеха за завръщане към футбола в началото на май, но след бума от заразени тези надежди се изпариха. Последната официална информация е отпреди 6 дни, когато Висшата лига обяви, че „сезонът ще бъде подновен тогава, когато е безопасно”.

Повечето отбори имат да изиграят още по 9 мача, а „Арсенал” и „Манчестър Сити” – по 10. Трансферният прозорец трябва да отвори на 10 юни, но това е малко вероятно да се случи, защото така много от закъсалите финансово отбори буквално ще бъдат разграбени от грандовете преди края на сезона.

Колкото до финансовата част – преговаря се за групово намаляване на заплатите с 30 процента, въпреки че много от клубовете вече въведоха рестрикции, а някои се наредиха на опашката за държавни помощи. Появиха се и екзотични идеи – сезонът да бъде доигран с мачове единствено на „Уембли”, както и в далечен Китай. От Висшата лига, а и от УЕФА дадоха обаче само един категоричен отговор – независимо дали ще се доиграе сезонът, „Ливърпул” ще получи чаканата 30 години шампионска титла.

Бундеслига

Бундеслигата има огромен шанс да стане първото от големите първенства, което да бъде подновено. Местните власти вече разрешиха на отборите да водят тренировки, а много от тях се възползваха. В страната беше създаден специален медицински щаб, който да отговаря за футболните клубове, като всички от тях трябва да минат тестове за коронавирус, за да бъдат допуснати обратно до първенството.

В Германия се демонстрираха и като иноватори във финансовия сектор – по-богатите клубове създадоха многомилионен гаранционен фонд, с който да бъдат подпомогнати закъсалите отбори. Освен това всички клубове получиха авансово 300 милиона евро от телевизионните права, за да минат безпроблемно през кризисния период. Затова и надеждите са, че футбол в Германия може да има още в средата на май.

Примера дивисион

Неизвестност – това е думата, която най-добре описва ситуацията в испанския футбол. Първоначално местните власти дадоха надежда, че Примера дивисион ще се завърне в началото на юни, но няколко дни след това сезонът беше спрян за неопределен период и в момента няма конкретни планови дати за рестарт. От Испанската футболна федерация обявиха, че клубовете са готови да играят дори в летните жеги, за да може сезонът да завърши.

Причина за това е, че ситуацията на върха е драматична – в последните кръгове „Барса” и „Реал” на няколко пъти сменяха лидерството, а в момента на прекратяване на мачовете каталунците водят с 2 точки. Ако се стигне до служебна титла за Меси и компания, това ще доведе до ураган от протести сред феновете на „Реал”. Затова и местните шефове на федерацията търсят вариант за доиграване на сезона, въпреки че испанските власти в момента не искат и да чуят за футбол, след като страната е най-тежко засегнатата от пандемията в Европа.

Липсата на информация пък доведе до лансиране на екзотичната идея всички останалите мачове да се доиграят на Канарските острови.

Серия „А”

Допреди 3 седмици завършване на сезона в Серия „А” звучеше като мисия невъзможна на фона на рекордната смъртност от коронавирус на Апенините. Само преди дни обаче футболните власти в Италия заговориха за подновяване и дори бяха извадени няколко конкретни предложения. Най-оптимистичното от тях е мачовете да бъдат рестартирани в началото на юни, когато се очаква и размразяване на футбола в повечето европейски държави.

По подобие на Германия беше създадена медицинска комисия, която да се занимава единствено с футболните отбори. Клубовете пък започнаха да привикват обратно звездите си, тъй като се очаква в първата половина на май да има разрешение за подновяване на тренировки, а след пристигане в Италия всички чужденци трябва да се подложат на задължителна 14-дневна карантина. Ситуацията с определяне на шампион също е завързана, като „Ювентус” води само с точка пред „Лацио”.

Лига 1

Във Франция има объркване около възможните дати за доиграване на сезона. Към 13 април все още няма валидна хипотеза, след като в края на март беше поставена трудно постижимата цел за край на кампанията на 15 юли. Този срок най-вероятно ще бъде променен, тъй като има и няколко отбора от Лига 1, които все още са твърде предпазливи, що се отнася до обсъждането за връщането към мачовете.

В същото време настъпи ожесточена битка за телевизионните права, след като Canal + спря плащанията към лигата по време на паузата и това доведе до тежка финансова криза.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *