НОВИНИТЕ


Warning: sprintf(): Too few arguments in /home/bgrovcuf/public_html/wp-content/themes/newsreaders/assets/lib/breadcrumbs/breadcrumbs.php on line 252

Французи протестираха срещу ниските заплати

Хиляди французи протестираха срещу ниските заплати и в подкрепа на заетостта чрез стачки и демонстрации. Те изразиха отново недоволство от пенсионната реформа. Според демонстрантите френският социален модел е в опасност.

Няколко хиляди французи протестираха в Париж срещу съкращенията и искания за по-високи заплати. Подобни шествия имаше и в други градове. Срещу несигурността протестираха и в Рен. Демонстрантите смятат, че възстановителният план на френското правителство във връзка с пандемията не е справедлив към всички и облагодетелства определени среди.

„Преди COVID нямаше пари, не беше възможно. И внезапно извадиха милиони, милиарди евро помощи за предприятията. Значи има пари, просто трябва да се знае към кого се насочват. Хората на заплати трябва да могат да се възползват от тези увеличения“, коментира Доминик Бесон – Милор, представител на синдикат.

Срещу съкращенията протестираха и в Марсилия, където шествиeто беше организирано от няколко синдиката, информира БНТ. „Нашият социален модел очевидно е в опасност. Смятам, че призивът към трудещите се е ясен: няма какво да се очаква от това правителство и от работодателите. Нищо няма да получим без мобилизация. Това са хора, които нямат граници“, заяви Оливие Матьо, демонстрант в Марсилия.

Срещу влошените условия на труд протестираха няколкостотин служители на лаборатории за тестове за COVID-19. Организаторите обявиха, че ефектът от протеста върху темпото на работа е минимален.

Това са първите подобни демонстрации във Франция след карантината заради кризата с коронавируса.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *