НОВИНИТЕ


Warning: sprintf(): Too few arguments in /home/bgrovcuf/public_html/wp-content/themes/newsreaders/assets/lib/breadcrumbs/breadcrumbs.php on line 252

Франция ще обучи до 2 000 украински войници

Франция ще обучи до 2000 украински войници на своя територия, заяви министърът на въоръжените сили Себастиан Лекорну в интервю за вестник „Le Parisien“.

Войниците „ще бъдат приети в нашите части за няколко седмици“, каза той и добави, че ще има три нива на обучение: общо бойно, „специфични нужди, посочени от украинците, като например логистика“, и след това обучение за използване на отбранителни съоръжения, предоставени от западните съюзници на Украйна.

Той заяви, че това ще се извършва при спазване на правилата, като добави: „Няма да бъде по военен начин, защото не сме във война. Ние помагаме на страна, която е във война“ с Русия.

Франция ще предостави на Украйна и системи за противовъздушна отбрана „Crotale“, каза той, без да уточнява колко на брой.

Броят им се уточнява „с украинците“, каза той и добави, че „ще бъде значителен, за да им позволи да защитават небето си“.

Министърът заяви, че на Киев могат да бъдат доставени още шест мобилни артилерийски установки „Цезар“ в допълнение към вече предоставените 18, като се разглежда и възможността за предоставяне на ракети земя-земя.

„Цезар“ може да нанася точни удари по цели, отдалечени на повече от 40 км.

В сряда френският президент Еманюел Макрон заяви, че Париж ще достави радари, системи и ракети на Украйна.