НОВИНИТЕ


Warning: sprintf(): Too few arguments in /home/bgrovcuf/public_html/wp-content/themes/newsreaders/assets/lib/breadcrumbs/breadcrumbs.php on line 252

Франция пристъпва предпазливо към излизането от изолацията – тестове, маски, училища

Масови тестове, задължителни маски в обществения транспорт, отваряне на магазините и на училищата – френският премиер Едуар Филип очерта вчера линиите на едно предпазливо и постепенно излизане от изолацията във Франция от 11 май.

„Ще трябва да живеем с вируса“, предупреди Филип още в началото на над едночасовата си реч пред френските депутати. И дума не може да става на 11 май да се върнем към „живота отпреди“, ей така от днес за утре, добави той. Но стриктната изолация, въведена от 17 март в страната, ще се разхлаби, в момент когато във Франция ситуацията се подобрява и от над две седмици продължава да намалява броят на пациентите с Ковид-19 в реанимация.

Изпълнителната власт е изправена пред деликатния баланс между необходимостта да овладее ужасната икономическа криза, дължаща се на карантината, и да избегне втора вълна от епидемията.

Първата знакова мярка, обявена вчера, беше постепенното отваряне на училищата на базата на доброволния принцип. Първо ще заработят отново на 11 май първоначалните училища и детските ясли, а седмица по-късно и колежите (началните класове на гимназиалния курс във Франция) в департаментите, в които вирусът циркулира най-малко. В края на месеца ще бъде взето решение за лицеите (последните класове от гимназиалния курс във Франция).

И ако отварянето на училищата цели да гарантира образователния успех на учениците, то ще позволи също така на родителите да подновят професионалната си дейност, според премиера.

Завръщането към един нормален икономически живот се очертава също с отварянето на магазините от 11 май. Кафенетата и ресторантите обаче няма да бъдат отворени и решение за тях ще бъде взето в край на май.

Събиранията освен това ще бъдат ограничени до 10 души, а никакви събития с над 5000 души няма да бъдат разрешение преди септември. Киносалоните, банкетните зали, големите музеи ще останат затворени за момента и сезонът 2019-2020 на професионалните спортове няма да бъде подновен.

В санитарен план носенето на маски ще бъде вече задължително в обществените превозни средства и ще се препоръчва в магазините, ако дистанцията е невъзможна там.

„Ще има достатъчно маски от 11 май“, увери премиерът, призовавайки, че Франция е била в ситуация на „недостиг“ на маски по време на кризата.

„Получаваме близо 100 милиона хирургически маски седмично вече и считано от май ще получим близо 20 милиона маски за многократна употреба за широката общественост“, допълни премиерът и уточни, че учителите и учениците ще получат също маски. В колежите носенето на маски ще бъде задължително.

Правителството уверява също, че широкомащабното тестуване – по 700 000 теста на седмица – ще обхваща хора със симптоми на коронавирус, както и хората от тяхното обкръжение.

Целта е да се ограничи незабавно разпространението на заразата, като хората с положителни тестове ще бъдат приканени да се изолират у дома си или в хотели, които са реквизирани за целта.

Но остава въпросът с придвижването, в момент, в който коронавирусът поразява по-малко някои зони на страната, като например Югозапада.“Отново ще бъде възможно свободното придвижване, без декларация, освен за дългите пътувания от над 100 километра от дома“, заяви вчера Филип. За тези дълги пътувания ще трябва да има неотложен мотив, семеен или професионален.

Така че всъщност премиерът Едуар Филип разчита на „индивидуалното чувство за отговорност“ на французите.

„Ако показателите, към които ние се стремим, не бъдат постигнати, то тогава няма да има излизане от карантината на 11 май или пък ще го направим при по-стриктни мерки“, каза Филип и предупреди да няма отпускане до тогава.

Късно снощи планът на Филип беше приет от депутатите с 368 гласа „за“ срещу 100 гласа „против“ и 103 „въздържали се“. Повечето депутати от левицата гласуваха против, а тези от десницата до голяма степен гласуваха „въздържал се“.

Лидерът на радикалната левица Жан-Люк Меланшон определи управлението на кризата от правителството като „катастрофално“ и каза, че доверието към кабинета е „мъртво“.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *