НОВИНИТЕ


Warning: sprintf(): Too few arguments in /home/bgrovcuf/public_html/wp-content/themes/newsreaders/assets/lib/breadcrumbs/breadcrumbs.php on line 252

Франция обяви „първа победа“ срещу коронавируса

Френският президент Еманюел Макрон обяви отпадането на още ограничения, въведени заради коронавируса, включително пълно отваряне от днес на кафенетата и ресторантите в района на Париж, и изрази задоволство от „първата победа срещу вируса“, причинил пандемията от Ковид-19.

„Битката срещу епидемията не е приключила, но съм щастлив от тази първа победа срещу вируса“, заяви Макрон в обръщение към сънародниците си, предавано по телевизията.

„От утре цялата територия с изключение на Майот и (Френска) Гвиана, където вирусът все още циркулира активно, преминава в зелената зона, което ще даде възможност за по-мащабно възобновяване на работата и за отваряне на кафенетата и ресторантите в област Ил дьо Франс“ (където се намира Париж – бел. ред.), каза вчера президентът.

Ресторантьорският сектор много настояваше за тази стъпка. Досега имаха право да работят само откритите части на заведенията в парижки район.

Макрон съобщи също, че от 22 юни занятията в училищата и средните учебни заведения стават отново задължителни, докато сега това е по желание на учениците и зависи от капацитета на училищата, който беше силно ограничен от строги санитарни изисквания.

Държавният глава обяви също, че се възобновяват посещенията в домовете за възрастни хора и хосписите.

„Можем да се гордеем от това, което направи страната ни. Разбира се това изпитание извади на бял свят проблеми, уязвими места – нашата зависимост от други континенти за осигуряването на някои продукти, тромавата ни организация, социалното и териториално неравенство у нас. Ще ми се да извлечем всички поуки от това, което преживяхме“, отбеляза Макрон.

Президентът подчерта, че за справяне с епидемията са били похарчени 500 милиарда евро, но изключи възможността за увеличаване на данъците за финансиране на разходите, свързани с кризата.

„Единственият отговор е да изградим траен и силен икономически модел, да работим и произвеждаме повече, за да не зависим от други“, каза той.

Франция ще бъде безкомпромисна към расизма, но няма да заличи нито една следа, нито едно име от историята си и няма да демонтира статуи, заяви държавният глава след серия протестни прояви във Франция, повлияни от протестите в САЩ, където демонстранти рушиха паметници, смятани от тях расистки.

Ще бъдем непримирими към расизма, антисемитизма и всякакви форми на дискриминация, каза Макрон, като наред с това предупреди, че не трябва да да се правят опити за ненавистническо или лъжливо пренаписване на миналото.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *