Франция, Германия, Испания и Италия вярват все по-малко на „АстраЗенека“

Франция, Германия, Испания и Италия вярват все по-малко на „АстраЗенека“

Доверието на европейците във ваксината срещу COVID-19 на „АстраЗенека“/“Оксфорд“ е спаднало през последните две седмици, на фона на безпокойства от евентуални странични ефекти, установи социологическо проучване на ЮГов, съобщиха Ройтерс и Франс прес.

Ваксината е смятана за по-опасна, отколкото по-безопасна сред анкетираните във Франция, Германия, Испания и Италия, според проучването, реализирано от 12 до 18 март сред 8000 души в седем европейски страни.

Във Франция недоверието към ваксината на „Астра/Зенека“ силно е нараснало: 61 процента от анкетираните са отговорили, че не я смятат за безопасна /с 18 процентни пункта повече спрямо подобно проучване през февруари/, срещу само 23 процента, които я смятат за безопасна.

В Германия близо 55 процента от анкетираните германци /+15 процентни пункта/ казват, че тя не е безопасна, докато по-малко от една трета я смятат за безопасна.

В Италия и Испания, където мнозинството от анкетираните преди смяташе ваксината за безопасна /съответно 54 процента и 59 процента/, тези числа сега са паднали до 36 процента и 38 процента.

Във Великобритания, обратно, над три четвърти от анкетираните имат доверие на ваксината на шведско-британската компания, макар че този процент леко е спаднал до 77 процента /-4 процентни пункта/.

В Швеция повечето хора смятат ваксината на АстраЗенека за безопасна /43 процента/, срещу 34 процента, които не смятат така. В Дания мненията са разделени по равно – 42 на 42 процента.

Доверието в безопасността на ваксините на Пфайзер и Модерна не се е променило, според проучването на ЮГов.