„Форбс“: Енергийна катастрофа връхлита Европа още тази зима

„Форбс“: Енергийна катастрофа връхлита Европа още тази зима

Политиката на преминаване към екологично чисти източници на енергия може да доведе Европа до енергийна катастрофа още тази зима, пише „Форбс“, цитиран от money.bg.

Според автора на статията Дейвид Блекмон, рекордният ръст на цените на природния газ в света е възможно да предизвика преминаване на много газови електроцентрали към нефт или въглища, което би повишило цените на тези ресурси.

В Европа обаче този вариант е проблемен заради прехода към зелена енергия. Много европейски страни вече са затворили почти всички свои въглищни и газови електроцентрали. През изминалото лято това доведе на места до криза поради сравнително слабите ветрове (които се използват при възобновяемите източници на енергия) и се наложи отново да бъдат използвани и традиционни енергоносители.

Анализаторът от „Форбс“ отбелязва, че внезапно покачилият се ръст на търсенето е предизвикал скок на цените на природния газ. При това Русия е ограничила износа на синьо гориво, което е оказало допълнителен натиск за увеличение на цената му.

Европейците, от своя страна, са се обърнали към въглищата, но се е оказало, че и тук няма много място за маневри. Както отбелязва анализаторът от консултантската група Wood Mackenzie Наташа Тюрина, само Русия притежава достатъчни запаси от въглища за износ към Европа. Според Тюрина, при вариант, при който всички европейски предприятия за комунални услуги през зимата преминат към въглища, това би довело до огромно търсене, което Русия не би могла да компенсира за толкова кратък срок. При този случай биха били необходими на Европа допълнителни доставки, например от САЩ, но там ситуацията може да се окаже аналогична.

Според автора от „Форбс“, и извън Европа има проблеми с енергоносителите заради следването на същата политика на отказ от въглища и газ и преминаването към възобновяеми източници на енергия.

Макар че сега в центъра на вниманието е Европа, енергийната криза постепенно ще стана глобална, смята Блекмон.

Той подчертава, че при настоящата ситуация няма вариант за бързо решение на проблемите, поради „безмислени политически решения“. Анализаторът смята, че за преодоляване на трудностите в енергетиката ще минат около 10 години, т.е. толкова колкото са били необходими за преминаване към екологично чисти източници на енергия.

В Европа и Азия цените на едро са скочили пет пъти в сравнение с миналата година. Анализатори предполагат, че цената на природния газ ще расте през цялата зима, тъй като потреблението на синьото гориво се увеличава.