Финландия спря да използва ваксината на Moderna при мъже под 30 г.

Финландия спря да използва ваксината на Moderna при мъже под 30 г.

Финландия се присъедини към други държави от Северна Европа, които спряха да изплзват или препоръчаха да се избягва прилагането на ваксината срещу COVID-19 на Moderna при някои възрастови групи заради повишен риск от сърдечни възпаления. Става дума за рядък страничен ефект, свързван с употребата на препарата, предаде Асошиейтед прес.

Финландският институт за здраве и социално подпомагане съобщи вчера, че властите няма да предлагат ваксината на мъже под 30-годишна възраст. Вместо това на тях ще бъде предложена ваксината на Pfizer. Институтът добави, че е установил, че млади мъже и момчета са с леко завишен риск от развитие на миокардит след ваксинация с препарата на Moderna.

Стъпката на Финландия следва аналогични решения на трите й съседни страни, взети в сряда. Швеция спря прилагането на ваксината на Moderna за хора под 30 години. Дания съобщи, че на хората под 18 години ще бъде предложена ваксина шведско производство, а Норвегия призова гражданите под 30 години да използват вместо ваксината на Moderna тази на Pfizer.