НОВИНИТЕ


Warning: sprintf(): Too few arguments in /home/bgrovcuf/public_html/wp-content/themes/newsreaders/assets/lib/breadcrumbs/breadcrumbs.php on line 252

Фермерите готвят протест след затварянето на пазарите

Затвориха земеделските, фермерските пазари и борсите за цветя със заповед на Здравното министерство. Зеленчукопроизводители заплашиха с протест и предупредиха, че мярката ще ги принуди да изхвърлят продукцията си и да фалират.

Пазарите като този в Красно село в София, не работят днес, а утре ще отворят за три дни, след което ще затворят отново – този път до второ нареждане.

Идеята да се отворят отново за 72 часа, е за да успеят търговците да продадат стоката си. Но производители на зеленчуци от цялата страна заявиха, че мярката ще ги принуди да изхвърлят по-голямата част от продукцията си.

Над 500 земеделски производители и търговци предлагат стоката си на столичния пазар Красно село. Костадин Точев от Пазарджик също, но днес стоката му вместо на щанда остана в буса.

Всичко това е стока, която утре или вдругиден най-вероятно ще бъде изхвърлена. „Това, което е на нивата е проблемът, защото ще започне да се изхвърля всеки ден. Защото тази салатка след една седмица е прецъфтяла. Краставицата се изхвърля директно, защото се бере всеки ден“, казва Костадин пред Би Ти Ви.

Търговците на общинските пазари да не плащат наем за времето, в което не работят. А три месеца след като се възстанови дейността им, да плащат половината от наема. Това предложение ще внесе столичният кмет.

Дори и да не платим наеми на масите, ние имаме разходи, ток, вода, имам две малки деца, които трябва да ги гледам. Няма как да ги гледам дори да не платя, посочва търговец.

Според друг производител българските земеделци са затворени за сметка на големите вериги. Търговците на Красно село твърдят, че са спазвали всички изисквания. Гневни са, защото смятат, че заради друг пазар, в който е имало хаос, страдат всички. Премиерът им обеща държавата да изкупи стоката за социалния патронаж.

Пазарите ще работят на 13, 14 и 15 април, от понеделник до сряда. От 16 април този тип търговия в цялата страна се затваря до втори нареждане.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *