НОВИНИТЕ


Warning: sprintf(): Too few arguments in /home/bgrovcuf/public_html/wp-content/themes/newsreaders/assets/lib/breadcrumbs/breadcrumbs.php on line 252

ФБР ще разследва смъртоносния взрив в Бейрут

Висш американски дипломат съобщи, че ФБР ще се включи в разследването, водено ливански и международни експерти на взрива от миналата седмица в Бейрут, отнел живота на най-малко 172 души, предава Ройтерс.

Помощник-държавният секретар на САЩ по политическите въпроси Дейвид Хейл заяви, че участието на бюрото е по покана на ливанските власти.

На 4 август експлозия в склад за съхранение на силно взривоопасни вещества отне живота на най-малко 172 души и рани около 6000, а около 300 000 души останаха без покрив. Цели райони от ливанската столица бяха разрушени. Трагедията съвпадна с дълбоката финансово-икономическа криза в Ливан, припомни БТА.

Самият Хейл, който е третият човек в Държавния департамент, днес заминава за Ливан, за да изтъкне пред ливанското правителство „спешната нужда“ от реформи, отново в контекста на взрива, съобщи външнополитическото ведомство на САЩ.

При планираните си срещи с ливанското политическо ръководство, гражданско общество и младежки организации Хейл ще подчертае и готовността на Америка да подкрепи всяко правителство, което е „истински ангажирано“ с реформаторски дневен ред, съобщи Държавният департамент.

„Хейл ще изтъкне спешната нужда от фундаментални икономически, финансови и административни реформи, които да сложат край на ендемичната корупция и да доведат до прозрачност и отчетност, както и до упражняването на ефективен държавен контрол чрез функциониращи институции“, допълва външнополитическото ведомство на САЩ.

Хейл ще потвърди ангажимента на Вашингтон да помага на Ливан.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *