Фалит за най-малко 15% от заведенията у нас

Фалит за най-малко 15% от заведенията у нас

Засега само 15% от заведенията в България са фалирали и са затворили окончателно. Това съобщи в предаването „Тази сутрин“ на Би Ти Ви председателят на Асоциацията на ресторантьорите Ричард Алибегов.

В началото на коронакризата той прогнозира, че 50% от заведенията у нас ще фалират, но сега уточни, че процентът на окончателно затворилите заведения ще зависи от това кога си вдигнат мерките. Ако се вдигнат по-късно от 13 май, процентът ще е по-голям.

„Това, което ни безпокои най-много е да не би след отпадането на ограничителните мерки да се получи втори пик на заболелите и да се наложи отново да затворим. Засега едва 10% от нашия бранш са се възползвали от мярката 60/40 и то предимно за едно мениджъско ядро във всяка фирма, а не за всички служители“, каза той.

Според него изискването за възползващите се от тази мярка да нямат задължения към бюджета е неизпълнимо изобщо за малкия бизнес, тъй като малките фирми често отлагат тези плащания. „Ние работим ден за ден, не че не плащаме, но просто отлагаме плащанията и имаме много данъчни задължения“, каза той.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *