Училищата, детските градини и университетите в Румъния – затворени до септември

Училищата, детските градини и университетите в Румъния – затворени до септември

Училищата, детските градини и университетите в Румъния ще останат затворени до края на учебната година заради новата коронавирусна пандемия. Това заяви президентът на страната Клаус Йоханис.

Планира се функционирането им да бъде подновено през септември. „Ние се отказахме от идеята да отворим отново училищата. Би било невъзможно например учениците да спазват правилата за социално дистанциране, така че се опитваме да избегнем големи рискове“, каза Йоханис по телевизията.

Изключение ще бъде направено за учениците в последната година на основните и средните училища, на които ще бъде разрешено да посещават учебни часове за десет дни през юни, за да се подготвят за финални изпити.

През следващите месеци, вместо да ходят на училище, учениците ще продължат да участват в програми за дистанционно обучение. Министърът на образованието Моника Анисие реши миналата седмица, че онлайн часовете трябва да станат задължителни, мярка, критикувана от ученическите асоциации.

„Стотици хиляди ученици нямат достъп до цифрови инструменти и не могат да участват в онлайн класове“, се казва в изявление на Националния съвет на учениците, който нарича мярката „дискриминационна“.

Румъния е една от най-бедните страни в Европейския съюз, като 38 процента от децата са изложени на риск от маргинализиране в обществото и бедност, сочат от Евростат.

Досега страната отчита 11 339 инфекции от новия коронавирус и 631 смъртни случая. Извънредното положение в страната ще бъде премахнато на 15 май, когато ограниченията за движение ще приключат, но носенето на маска за лице ще стане задължително в градския транспорт и в други затворени обществени пространства.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *