НОВИНИТЕ


Warning: sprintf(): Too few arguments in /home/bgrovcuf/public_html/wp-content/themes/newsreaders/assets/lib/breadcrumbs/breadcrumbs.php on line 252

Учени хокат Борис Джонсън: Новият щам не е по-смъртоносен!

Учени във Великобритания смятат, че въпросът дали новият щам на Covid-19 е по-смъртоносен от оригиналния вариант остава открит, тъй като все още няма твърди доказателства за това.

За последното денонощие обаче отново бе отчетен висок брой смъртни случаи. Мнозина бяха разтревожени снощи, когато премиерът Борис Джонсън заяви, че има „известни доказателства“ за това, че новият английски щам е по-смъртоносен. Днес обаче много учени се опитаха да разсеят мрачните настроения с аргумента, че проучването по въпроса е направено на базата на сравнително малък брой случаи и е твърде рано да се правят глобални заключения.

Борис Джонсън излезе и пред целия свят обяви смразяваща К-19 новина. Един от съветниците на премиера дори изрази учудване, че Борис Джонсън е избързал да информира обществеността. Друг учен пък защити премиера за това, че има прозрачност в работата на правителството. Данните за смъртните случаи обаче продължават да са тревожни. За последното денонощие са отчетени 1 348 жертви.

Макар и да има известен спад спрямо предишните дни процентът на смъртност продължава да е достатъчно висок и при това положение до дни общият брой на жертвите от началото на пандемията ще надхвърли 100 000. Две са положителните новини. Първата, че броят на заразените продължава да намалява – 33 552 за последното денонощие. И втората, че близо 5,9 милиона британци вече са получили първа доза ваксина.