Учени, сензационно: Открит е пирон от кръста, на който е разпънат Исус

Учени, сензационно: Открит е пирон от кръста, на който е разпънат Исус

Представител на група археолози от Чехия Иржи Синделарж съобщи пред медиите, че в средновековен манастир в старинния град Милевско в южната част на страната, е било открито парче от пирон от кръста, на който е бил разпнат Исус Христос.

„По време на изследване на манастирските стени е била открита внимателно скрита в тях ниша. В нея е била положена дарохранителница, в която се е съхранявало парче от кован гвоздей с дължина 6 сантиметра. Става дума за един от пироните, с които е бил прикован към кръста Христос“, уточни Синделарж.

Дарохранителницата била изработена от ценни сортове дърво не-по късно от половината на пети век. В нея се съхранявала също и златна табелка, на която били гравирани главните латински букви IR, което означава Iesus Rex – Крал Христос.

Предстои находката да бъде подложена на множество изследвания.

Още след разпъването на Христос, възниква апокрифна литература за събитието, като целия цикъл от легенди за дървото на живота възниква в Палестина, докато императрицата-майка Елена не открива кръста в 326 г. в Йерусалим, заедно с четирите гвоздея с които Исус е бил прикован към него, заедно с табелата с абревиатурата INRI от кръста.

Кръстът заменя като символ рибата на ранните християни, превръщайки се през средновековието в най-изобразявания символ в света. Християнството се налага за официална (държавна) религия, а Константинопол за столица на Римската империя и постепенно в целия средновековен свят без Персия, Индия и Китай.

По време на последната персийско-византийска война 602-628, император Ираклий връща от Ктезифон християнските реликви, сред които е и тази.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *