Ускорена ваксинация до септември или следва нова вълна на коронавируса

Ускорена ваксинация до септември или следва нова вълна на коронавируса

„Трябва да спринтираме много мощно до септември, в противен случай има рискове от следваща вълна“, каза в интервю за БНР доц. Михаил Околийски, експерт в офиса на Световната здравна организация за България.

„Ваксинираните с две дози към днешна дата са само 759 хиляди души, около 10% от българското население. Здравните работници са около 20% ваксинирани“, посочи той.

„Очевидно някаква конспиративна теория, някакви послания на недобронамерени към ваксинацията, към науката, към рационалното поведение групи, ги вкарва в много голям риск за тяхното здраве и за здравето на роднините им“, коментира Околийски.

Според него антиваксърите у нас създавали впечатление за много голяма масовост, защото по думите му „имат много кресливи гласове“, но всъщност били малка група.

Няма нищо притеснително в това да се таргетират определени уязвими групи, смята Михаил Околийски по повод обявеното от здравното министерство начало на кампания за популяризиране на ваксинацията в ромските общности. Това ще се случва с помощта на ромски медиатори, духовни лидери и шоу звезди.

„Досега Министерството на здравеопазването не се съобразяваше с нашите препоръки, включително да въвлече религиозни лидери и лидери на общността“, поясни здравният експерт.

Той определи като „изключително тревожен факт“ липсата на национална ваксинационна кампания, преди появата на клиповете по линия на кампанията Европейската комисия „Прегърни живота“.

Може да се говори за дългосрочна защита от ваксината, каза експертът. По въпроса с починалите от делта варианта на вируса във Великобритания, въпреки че са били ваксинирани, Околийски заяви, че това не значи, че „ваксината не работи“.

Липсата на достъп до медицински услуги предизвика двойна смъртност в България по време на пандемията, отбеляза още Михаил Околийски.