НОВИНИТЕ


Warning: sprintf(): Too few arguments in /home/bgrovcuf/public_html/wp-content/themes/newsreaders/assets/lib/breadcrumbs/breadcrumbs.php on line 252

Унищожават 40 000 пуйки във Великобритания заради птичи грип

Птичи грип от високопатогенния щам H5N8, избухнал във ферма в графство Норфолк в Източна Англия, стана причината да бъдат унищожени 30 000 пуйки.

Според публикация във вестник „Сън“, още 10 000 птици е трябвало да бъдат убити преди седмица в птицеферма в Северен Йоркшир, за да се спре разпространението на това заболяване.

По информация на Министерството на околната среда и селскостопанското развитие, от началота на ноември на територията на Англия са регистрирани седем огнища на птичи грип H5N8 и едно на нископатогенния щам H5N1.

Ветеринарните служби във Великобритания почертават, че независимо от разпространението на инфекцията, „опасността здрави хора да бъдат заразени е изключително ниска“.

Въпреки това от 14 декември на територията на Англия, Шотландия и Уелс ще бъдат в сила по-строги изисквания към предприятията, занимаващи се с отглеждане на птици, за да не се допусне появата на нови огнища.

Изданието подчертава, че по-нататъшното разпространение на птичи грип и масовото унищожавана на пуйки, които присъстват като основно ястие на коледната трапеза във Великобритания, може да доведе до дефицит на тези птици в хранителните магазини в навечерието на празника.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *