НОВИНИТЕ


Warning: sprintf(): Too few arguments in /home/bgrovcuf/public_html/wp-content/themes/newsreaders/assets/lib/breadcrumbs/breadcrumbs.php on line 252

Улесняват онлайн покупките от чужбина

По-лесно ще може да пазаруваме от САЩ, Китай и други страни извън ЕС. Българските фирми пък по-лесно ще може да продават онлайн в държавите от ЕС. Това предвиждат промени в Закона за ДДС, които са пуснати за обществено обсъждане от Министерството на финансите.

Промените, свързани с онлайн търговията, са направени заради нови директиви на ЕС, които трябва да бъдат приложени най-късно до 30 юни 2021 г. С промените ще бъдат въведени няколко нови режима за облагане с ДДС. Един от тях е за пощенски оператори, експресни превозвачи и митнически агенти в ЕС, като ще може да бъде прилаган за внасяни от страни извън ЕС пратки на стойност до 150 евро.

С новия режим ще бъде дадена възможност за отложено плащане на дължимото ДДС. Промените предвиждат митническата декларация за вноса да може да бъде попълнена от куриера и стоката да бъде освободена от митницата без дължимият ДДС да бъде платен. При приемане на пратката от крайния получател, той ще трябва да плати данъка по митническата декларация на куриера, т. е. на пощенския оператор, който след това ще внесе парите в държавната хазна.

С промените в закона ще бъдат разписани и ясни правила за фирми, които управляват платформи за онлайн търговия като amazon.com и alibaba.com. Създава се изцяло нов режим за фирми, които управляват електронен интерфейс, който позволява продавач и купувач да осъществят контакт. В тези случаи при търговията ще се смята, че има две отделни сделки.

Първо продавачът доставя стоката на фирмата, която управлява електронната платформа, а след това тя доставя стоката на крайния клиент. Онлайн платформата ще трябва да бъде регистрирана в ЕС или да работи с представител в ЕС, който да отговаря за плащането на ДДС.

Българските фирми пък ще могат да извършват онлайн продажби в страните от ЕС и да плащат ДДС само тук, ако тези сделки са на стойност до 10 хил. евро годишно.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *