Ужас с българчета: Разделиха близнаци и ги тикнаха в приемни „семейства“

Ужас с българчета: Разделиха близнаци и ги тикнаха в приемни „семейства“

Пореден фрапиращ случай на своеволия от страна на социалните служби уж в помощ на семействата, а всъщност за запълване на бройките деца в приемна „грижа“ лъсна от пресконференция на организациите, борещи се срещу налагането на т.нар. норвежка (а всъщност и германска, канадска, британска и шведска – б.р) система. Става въпрос за близначи, които не просто са били разделени при отнемането им от родителите им, но и са били настанени при приемни „майки“ и „бащи“, чиито майчин език не е българският, а турският. Действието се развива във варненския кв. Аспарухово, а бащата Николай разказва, че цели 4 месеца той и жена му не са били уведомени изобщо къде са настанени децата им.

При втория случай Мария, която е самотна майка и работи във Варна, оставя сина си при родителите си в Силистренско. Детето също е дадено за осиновяване без нейно знание. Когато жената отива да извади акт за раждане от Варна, където е роден синът й, социалните казват, че детето не съществува при тях. По техни думи аз нямам дете, разплака се майката на днешната пресконференция, организирана от „БРЦК-Разбунена София“, цитирана от „Днес.бг“.

И на трите деца е съобщено, че родителите им са ги продали, съобщиха от сдружението.

Срещу частните доставчици на социални услуги се обявиха хиляди българи още след опита да бъде прокарана т.нар. Стратегия за детето. По-късно тя уж беше оттеглена, но всъщност бе прелята в новия Закон за социалните услуги, който започна да се прилага без оглед на пандемията от 1 юли. Само за 2 седмици след влизането му в сила започнаха няколко законодателни инициативи за поправките му. В поднормативните актове от него са заложени протоколи за действие при „проблемни“ семейства, както и изготвянето на „доклади“ от чиновници в случай на анонимен сигнал за дете в „риск“. Въпросните критерии са изключително спорни.

Припомняме – майка на дете с увреждане, която забременее и роди отново, автоматично поставя новороденото от нея в графа „риск от изоставяне“, независимо дали това е така.

Освен това лекарите от всички АГ отделения в страната са задължени по закон да следят за такива бременни и бебета, както и да информират социалните служби по места, които пък, от своя страна, са длъжни да изготвят характеристиките за семействата. Сред критериите за „добри“ родители е те непременно да осигурят самостоятелна стая за всяко от децата си – напълно неприложима формулировка предвид бита на българина и финансовите му възможности.

Днес радетелите за изчистване на антисемейните закони настояха да се промени методиката, по която се работи, всеки документ, издаден от социалните, да стига и до родителите, по всички стари дела в съда да бъдат признати и родителите за страна, представители на социалните служби да носят наказателна отговорност при некомпетентно поведение. И искат отговори за двата случая лично от социалната министърка Деница Сачева.

Досега 2/3 от всички подобни дела за отнети деца са били определяни от съдилищата като недопустими и малчуганите са се връщали обратно в дома си.