НОВИНИТЕ


Warning: sprintf(): Too few arguments in /home/bgrovcuf/public_html/wp-content/themes/newsreaders/assets/lib/breadcrumbs/breadcrumbs.php on line 252

Ужас! Крематориумите в Чехия претоварени заради коронавируса

Крематориумите в Чехия се пукат по шефовете на фона на увеличената смъртност от коронавирус. Страната е на топ в черната статистика на Стария континент, информира АФП.

От седмици Чешката република е най-тежко засегнатата страна в Европа по брой на новите смъртни случаи от коронавирус на 100 000 души, според Европейския център за профилактика и контрол върху заболяванията.

От края на октомври в европейската страна с население от 10,7 милиона души са регистрирани по около 200 починали всяко денонощие. За сравнение в Чехия средно умират по 300 души на ден от всякакви причини.

„Ние сме претоварени, има много повече починали от обикновено“, оплака се Йозеф Мелих, собственик на частен крематориум в централния град Табор.

„Увеличението е с 40%. Ние покриваме старчески домове, където повечето хора умират от коронавирус. Тежко е“, добави той пред осведомителната агенция.

От Европейската федерация за погребални услуги съобщават, че кремацията е най-честият погребален ритуал в предимно атеистка Чехия, където има 27 крематориума.

През 2016 г. повече от четирима на всеки пет починали в Чехия са кремирани – този процент е по-висок само в други пет държави. Лидер е Япония с 99,98%.

Коронавирусът е тежест за всички крематориуми, коментира Иво Фурманчик, директор на крематориум в източния град Острава.

В крематориума са кремирани около 11 000 тела годишно. Тази година вероятно ще нарасне до 12 500 заради епидемията.

Ние работим постоянно и втората вълна на вируса съвпада с есента, когато обикновено се увеличава смъртността, ние сме изправени пред проблеми с капацитета, каза той.

Фурманчик отбеляза, че са разширили капацитета на крематориума и се надяват да е достатъчно.

Епидемията промени начина, по който чехите погребват роднините си, след като здравното министерство излезе с разпореждане в началото на здравната криза през март.

Сега починалите не са измивани и обличани, а направо са поставяни в чували, които са дезинфекцирани и поставяни в ковчези.

Работниците, които се занимават с ковчезите, носят маски и ръкавици, разкри още Фурманчик.

Мелих коментира, че няколко негови служители са по домовете си с коронавирус, който уби близо 6000 в Чехия.

Ние спазваме указанията, но просто не можем да избегнем инфекцията. Нашите служители са в контакт с вируса, дори и когато носят защитно облекло, каза още той.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *